En politisk vånda i Kristianstad

Skärmavbild 2013-10-10 kl. 08.29.39Så har då till slut två tredjedelar av politikerna i Kristianstads kommunfullmäktige avslagit en begäran från över sju tusen medborgare. Miljöpartiet kunde inte rösta. Då skulle man tvingas ta ställning mot sin egen övertygelse.

Medborgarna ville att man skulle folkomrösta om en plan för ytterligare ett köpcentrum utöver det som just håller på att färdigställas. Alla namnlistor med denna begäran lämnades in till kommunen för kontroll. Antalet måste vara minst 10 procent av de röstberättigade.
Rösterna lämnades till en nittonårig sommarpraktikant för kontrollräkningen. Ett lätt sommarjobb för ett barn till en kommunalt anställd högre tjänsteman. Det blev fel. Man räknade om. Det blev fel igen. Kommunalrådet bad om ursäkt men genomdrev beslutet om avslag ändå. ”Vi är ju inte vana vid sånt här”, sa man. 

Beslutet togs med stor majoritet. Inte bara alliansen av borgerliga partier, Sverigedomkrater och Åhuspartiet utan även Socialdemokrater ställde upp.

Men inte Miljöpartiet. Som ingår i alliansen som styr Kristianstad.

De som vill bygga det köpcentrum det handlar om hade polisanmält dem som samlat in namnen för folkomröstning. Man ansåg att det fuskats. Olika pennor hade använts, dock inte för själva namnteckningarna som är det enda som räknas.

Här såg Miljöpartiet sin chans att komma ur en knipa. Man lägger ner sina röster.

Hur skulle det se ut om man ställer upp i den allians man annars tillhör och genomdriver ett avslag om folkomröstning. Det står ju så här i Miljöpartiets partiprogram:

Om en viss andel medborgare efterfrågar det ska folkomröstningar hållas i viktiga frågor.

Miljöpartiet i Kristianstad trodde väl inte att ”folkomröstning i en viktig fråga” skulle bli aktuell  i Kristianstad. Partiprogrammet är ju mera i princip, liksom. I Kristianstad är man mer van vid att stora beslut drivs igenom utan fördröjande debatter. Arenan t.ex.
Men den verkliga anledningen till att Miljöpartiet fått kalla fötter är nog att man till slut inser att man avslår möjligheten att stoppa ett projekt som är just ett sånt man annars är emot; ett externt lådcentrum med en asfaltöken till parkeringsplatser för mer bilåkande kunder från grannkommunerna.

Det är inte lätt att vara Miljöpartist i Kristianstad.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s