Folkomröstning avslås – Kristianstads centrum förlorar

Viljan att försvara Kristianstads centrum saknas hos politikerna i staden
Viljan att försvara Kristianstads centrum saknas hos politikerna i staden

I morgon, tisdag den 8 oktober 2013 skall kommunfullmäktige i Kristianstad bl.a. ta upp det krav på en folkomröstning som ca sju tusen medborgare i staden krävt. För att stoppa detta krav krävs två tredjedelars majoritet. Det lär det bli. Politikerna från höger till vänster är övertygade om de stora satsningar på köpcentra man gör. 

De som samlat in underskrifterna med krav på folkomröstning har nu också polisanmälts för påstådd urkundsförfalskning i samband med hanteringen av listorna med namn. En anmälan vars effekt snarare kommer att drabba avsändaren då alla krav enligt vallagen är uppfyllda.

Alldeles innan beslut skall fattas har kommunen tillställts ett antal frågor i ärendet. Dessa frågor har också i snarlik utformning ställts av Kristianstadsbladet. En av frågorna lyder så här:

– Vi lever inte längre i de externa köpcentrumens förlovade tid och mycket har hänt sedan Hammarprojektet startades. Vilken beredskap har kommunen vid ett ev misslyckande med ett kostsamt slutresultat och bara förlorare.

Svar: Handel förändras liksom konsumtionsvanor. De bästa på att hantera detta är handeln själva. En privat aktör vill utveckla ett handelscentrum. Det är de som tar de största riskerna. Kommunen skulle ta ännu större risker om man säger nej till privata investerare och nej till möjligheter till nya arbetstillfällen.

Om handeln förändras så är det naturligtvis handeln som får hantera detta. Konsumtionsvanorna får man hoppas att konsumenterna får ta hand om själva.

Vad det handlar om är ett fastighetsprojekt liksom alla köpcentra. Någon särskilt utveckling är det knappast; man bygger ett antal lådliknande byggnader och hyr ut till detaljhandelsföretag. Konsekvenserna av denna utökade konkurrens genom att tillåta mer bilorienterad handel blir en utarmning av handeln i den historiska stadskärnan. Det innebär i sin tur att det ekonomiska underlaget (hyresintäkter) för att underhålla fastigheterna äventyras. Stadskärnan hotas alltså. Det skapar en större risk än vad köpcentrumaktörerna inkläder sig.

Att kommunen skulle ta större risker om man säger nej till detta projekt är svårt att förstå. Likaså är det svårt att förstå att den lågprishandel med låg bemanning skulle skapa några arbetstillfällen netto överhuvudtaget.

Politiken skall styras av värderingar som långsiktigt skyddar vårt kulturarv till kommande generationer. När sådana värderingar saknas så blir det bara en laissez-faire- politik. Och det kommer att klubbas i morgon.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s