Ljungby – en del förstod då, andra gör det ännu inte

Bild från omslaget till Höstprogrammet 2013 för Ljungbergmuseet
Bild från omslaget till Höstprogrammet 2013 för Ljungbergmuseet

På väg från Stockholm är det alltid trevligt att stanna till i Ljungby och Ljungbergmuseet. Detta museum över Sven Ljungbergs gärning har nu blivit Kronobergs läns bildkonstmuseum. Det pågår en porträttutställning men Sven Ljungberg finns alltid representerad. Hans tavlor som handlade om staden och människorna i Ljungby vittnar fortfarande om det starka engagemang han hade och hans ilska över oförstående politiker som lät riva det gamla centrum.

Istället kom varuhusen med byggnader i en skala som kraftigt avvek. Varuhusens tid är över sen länge. I Ljungby liksom på andra orter där man drabbades av samma storhetsvansinne försökte man omvandla varuhusbyggnaderna till ”gallerior”. Om detta berättade Anders Wahlgren i sina film ”När Domus kom till stan” . Se avsnittet om Ljungby och där Sven Ljungberg medverkar här. Nu börja dessa gallerior också sjunga på sista versen. Handeln i form av kedjeföretag flyttar här liksom på andra ställen ut till motorvägen. Likt en för stor och illasittande kostym står det fd varuhuset (nu omdöpt till Månen !?). De tomma butikslokalerna blir allt fler,DSCF0113

Granne med det gamla varuhuset är hotell Terazza, ett annat projekt som Sven Ljungberg bekämpade. De två byggnaderna är i en skala som inte passar i Ljungbys småstadskaraktär. Trots det skriver kommunen så här i den nya centrumplanen under punkten stadskaraktär:

Bebyggelsestrukturen i centrum karakteriseras av små kvarter med relativt breda gator. I stadskärnan återfinns den tätare kvartersstrukturen med tydliga gaturum och bebyggelse i linje med gatan.

Det är som om man inte vill se vad både besökare och bofasta kan konstatera. Och som Sven Ljungberg förutsåg. Det unika i det lokala – verksamheter, byggnader och människor är allt vi har när kedjorna har dragit vidare.IMG_7182

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s