Ett folkomröstningsdebacle i Kristianstad

Rådhuset Kristianstad 4I Kristianstad finns planer på ytterligare ett köpcentrum utöver det som redan byggs i staden. Om man som medborgare inte instämmer så kan man vända sig till det politiska parti som är emot planerna. Problemet är att det inte finns något parti som är emot. Alla är för.

En insamling startades då för att begära en folkomröstning om planerna för det senaste projektet. Långt över 6000 Kristianstadsbor ställde sig bakom det kravet. Det är lika många som dem som givit nuvarande kommunalrådet sitt mandat.

Kommunen underkände kravet på folkomröstning. Det fattades något drygt hundratal röster för att man skulle uppnå 10% av den röstberättigade befolkningen i Kristianstad. Nu visar det sig att kommunen hade fel. Alla de tusen som hade en annan uppfattning än den samlade politikerparnassen behandlades på ett sätt som visar på en stor brist på respekt. En hög kommunaltjänstemans tonåriga barn sattes som sommarpraktikant att kontrollera att rösterna var giltiga. Det blev fel.

Det var ingen Notarius Publicus direkt som fällde omdömet om kravet på omröstning. Skyll inte på praktikanten som misslyckades. Det är alltid politikerna som bär ansvar när en tjänsteman (och vedebörandes barn) gör fel.

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s