Båstad, Ystad och Limhamn

Inbjudan 3 september (3)Dessa tre orter diskuterades vid ett förmiddagsseminarium den 3 september. Moderator var Carl-Johan Asplund från Lunds Universitet. Thomas Lantz, fd kommunalråd i Ystad och numera VD för Ystad Teater berättade om teatern, Ystad Jazz Festival och kulturarrangemangen. Allt sköts av mer eller mindre ideella krafter. Det är ingen kultursekreterare eller liknande i kommunen som håller i trådarna. Resultatet blir ett stort engagemang hos många och framgångsrika projekt. Något liknande berättade Lars Henningsson om från sin horisont i Båstad. Lars driver hotell Skansen men är motor i många andra aktiviteter. Även organisationen På Limhamn har i flera år drivit ett framgångsrikt arbete vilket Gitte Knutson berättade om.

Gemensamt för alla tre orterna är ett lokalt engagemang. Limhamn är en stadsdel i Malmö men de som bor där känner att Limhamn är något särskilt.

Vi talade om handeln som många (särskilt politiker) anser är dem som skall skapa folklivet, men som idag kämpar mot internethandeln och inte längre kan ensamt bära den bördan. Det bör de inte heller göra överhuvudtaget. Fler människor måste engagera sig i den lokala orten. Vi behöver mötesplatser i allt större grad i takt med att fler bor ensamma. Vi är bäst i Europa på det. Vi blir också äldre och behöver även av det skälet skapa fler mötesplatser.

Jag tog upp en fråga som rör fysisk planering. Hur duktiga man än är på att skapa arrangemang så är det frågor som måste drivas mot politiken. I Limhamn finns fortfarande det öppna såret mitt i centrum i form av vägdragningen som kallas genombrottet. Alla politiker i Malmö som varit inblandade anser idag att det är ett missgrepp – men inget tycks hända. Det verkar också dystert om man läser Malmö stads driftbudget för år 2014. Under rubriken Investeringsplan kan man hitta delposten Stadsförnyelse. De budgeterade 146 miljonerna minskar framöver till knappt 39 mkr år 2018.

Fortsättning på detta lovvärda initiativ till diskussion följer om några veckor.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s