Kristianstad – köpcentra i stället för stadsutveckling

pic_nyheter c4Det blir ingen folkomröstning i Kristianstad om det planerade köpcentret utanför centrum. Ett köpcentrum som enligt drivkrafterna bakom skulle vända sig till en helt ny kundkategori – familjeshopping!?. Dessa familjer kan nu glädja sig åt att de äntligen får någonstans att handla. För det har de ju inte haft tidigare?

Att folkomröstningen inte blir av beror enligt kommunen som granskat underskrifterna att det fattas 146 giltiga röster av de 6300 som krävs.

Politikerna kan nu känna sig en smula lättade. De slapp att avslå kravet på folkomröstning ändå. De slapp att göra som i Göteborg nyligen där man insåg att när flera tusen invånare kräver en folkomröstning så måste man respektera även en minoritet.

Nu kan  man fortsätta att göra en detaljplan för köpcentret C4 Shopping. Den förra var ju så slarvig att den underkändes av den tekniska nämnden.

Krav på folkomröstning har avslagits förr i andra kommuner. Även i Göteborg ville nästan hälften av fullmäktigeledamöterna göra det. Det som skiljer Kristianstad från andra fall är att här står alla politiker från höger till vänster på samma sida, med den lokala tidningen som uppbackare. Debatten om de stora projekten i Kristianstad får föras i tidningens insändarsidor och i kommentarsfältens träsk. De makthavande seglar lätt vidare genom denna bris, oberörda av resultaten från tidigare beslut. Hur var det med Arenan? Vad kostar den egentligen? Hur är det med den nya gallerian som man lobbat så hårt för att få och som ännu inte är invigd innan beslut tas om ytterligare ett köpcentrum? Nu när den står där i all sin anskrämlighet med sin fiskfjällsfasad – då börjar missnöjet växa.

P1030766

Politiker vill ofta intala sig att de tar ett stort och tungt ansvar för samhällets utveckling men det är ett ansvar utan risk. Det enda som gnager är att eftermälet inte blir i nivå med den egna föreställningen. Tänk på Hjalmar Mehr i Stockholm och slagsmålet kring almarna. Och tänk på Göran Johansson i Göteborg som inte tyckte om stadsarkitekter och såg till att centrum fylldes med motorleder.

Kristianstad kommer snart att stå där med sina stora projekt, med arena och köpcentra. Det gäller att inte glömma vem som såg till att det blev så.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s