Göteborg – vid vattnet via plaströr

IMG_0328Göteborg har en gästhamn som är centralt belägen – men svår att nå. Man kommer dit via ett plaströr.

Gästhamnen ligger vid foten av det kända höghuset som ritats av Ralph Erskine och med göteborgskt skämtlynne kallas för läppstiftet.IMG_0333

Jag skulle mönstra på för en sensommarsegling och anlände till Göteborg med tåg. Från järnvägsstationen skulle jag ta mig till fots den relativt korta sträckan till gästhamnen. Järnvägsstationen är omringad av en trafikapparat som gör att man tvingas ner i en underjordisk passage för att komma upp i köpcentret Östra Nordstan. Komplexet byggdes under åren 1966 och 1973 och var kulmen på den rivningsvåg som placerade Göteborg i täten i rivningsstatistiken. Staden köpte upp och rev 90 fastigheter som ersattes med tio kvarter runt en överbyggd köpgata i form av ett kors. I ena änden finns ett parkeringshus för 2500 bilar. Östra Nordstan är idag ur kommersiell synvinkel ett framgångsrikt köpcentrum med den vanliga uppsättningen kedjeföretag och snabbmatsställen.

Östra NordstanFör att komma till gästhamnen måste man alltså passera genom den numer ganska bedagade miljön. Väl igenom går man uppför en trappa och sedan via ett stort plaströr ner till gästhamnen där det finns en småskalig bebyggelse som efterliknar det man finner längs  Bohusläns kust. Under plaströret finns den trafikapparat som skiljer staden från vattnet.IMG_0331

Göteborg har numer sen 2011 en stadsarkitekt. Senast man hade en var 1999. Man tyckte inte det behövdes. Man hade ju Göran Johansson, de goa gubbarnas övergubbe.
Den nye stadsarkitekten är kritiskt mot det sätt Göteborg prioriterat biltrafiken och han vill bygga ihop staden. Ett lämpligt projekt vore ju att få bort plaströret så att man kan gå på marken i stället. Kan man tycka. Är man kommunstyrelsens ordförande så tycker man kanske inte det. Eller vad skall man tro när hon (Anneli Hulthén) kommenterar det hela så här i GT, med den invanda härskartekniken:

 Hans (stadsarkitektens) idéer är lagom galna, vilket behövs på positionen som stadsarkitekt. Sen får vi tråkmånsar komma efter och säga att det inte går, så brukar vi inte göra och så vidare.

Ridå.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s