Vad är ett externcentrum?

Frågan dök upp i samband med en efterlysning av statistik om externhandelns utveckling. Men vad menar vi med externhandel? Ett försök till definition leder bort från viktigare aspekter.

Ofta motiveras planerade köpcentra med att de ligger externt och inte hotar centrumhandeln i den aktuella staden. I Kristianstad blir försöken nästan komiska när man menar att man erbjuder en annan slags shopping – familjeshopping. I stort sett alla s k externa anläggningar erbjuder ett substitut för ett besök i staden, små platsbildningar, caféer och även underhållning. Väla Centrum utanför Helsingborg har på detta sätt nästan tagit livet av själva staden.

Den första stormarknaden i Sverige var Wessels i Malmö, byggd i början av 60talet. Idag är det omvandlat till ett köpcentrum. Det ligger numer på gångavstånd från bostadsområden. Sveriges första externa centrum var Valbo utanför Gävle.

Är det blivande gigantiska Mall of Scandinavia i Solna ett stadscentrum? Det ligger ju mitt i Solna; men Solnaborna har redan sitt köpcentrum i Solna centrum och orkar inte konsumera så mycket mer att det skulle bära den nya anläggningen. I förhållande till Stockholms centrum som man vill konkurrera med är det naturligtvis externt i en mening, men vad är meningen med att definiera det så? Läs också här om Höje Tåstrup utanför Köpenhamn.

Köpcentra lägger sig gärna vid motorleder – typ Nova Lund utanför Lund eller Emporia i Malmö. Men man ligger inte längre ifrån själva stadsbebyggelsen än att man blir nästan en del i denna.

Försöken att definiera vad som är det ena eller det andra leder bort från viktigare frågor, nämligen vem driver fram projekten och varför?

Köpcentrumexpansionen är inte framkallad av något uttalat behov från medborgarna utan drivs av det internationella pensionskapitaletsbehov av stora projekt med likartat innehåll för sina placeringar.

Sverige har mest köpcentrumyta per medborgare i Europa externt eller inte. Vi måste sluta tillåta byggandet av dessa anläggningar för stadens skulle, för att minska bilåkandet och för att värna den lokala handeln.

 

2 reaktioner till “Vad är ett externcentrum?”

 1. Hoppas du haft en bra seglats!

  Ja du har naturligtvis helt rätt. Det är inte helt enkelt att definiera. Vi har gjort det i några rapporter bl a för länsstyrelsen.

  Men om vi menar verkligt externa köpcentra så är jag verksam till om de ökar längre. Eller vad tror du?

  Har inte HUI nån statistik?

  Gilla

 2. Kartläggningen av köpcentra gjordes tidigare av HUI men har övertagits av Svensk Handel som ger ut en årsbok. I denna årsbok redovisare man köpcentra, externcentra, stadskärnor huller om buller efter samma måttstock. Man mäter omsättning bl a och sammansättningen av företag. På det sättet bidrar man till att osynliggöra det som är unikt och karaktäriserar en stadskärna.
  Nej – jag tror inte att man idag bygger köpcentra i något som kan kallas ett externt läge. Steen & Ström talar t ex om att ligga på cykelavstånd.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s