Lunch med Gudmund Hamrelius

Jag blev bjuden på lunch av bokhandlaren Gudmund Hamrelius på restaurang Vapiano i Carolikvarteren. Vapiano är en internationell restaurangkedja. Hamrelius är en bokhandel som det bara finns en av – i Malmö för den som inte bor där.

IMG_0314

Gudmund själv är en ovanlig bokhandlare som ofta åkt till de stora bokmässorna i Frankfurt och London för att få inspiration. En gång mötte han den stora bokförläggaren i Frankfurt som förvånat frågade ”vad gör en bokhandlare här?”. Frågan visade hur ovanligt det är med en enskild handlare bland agenter och förlag på mässorna.

Gudmund och hans hustru Elisabeth har drivit bokhandel sen slutet i 1970-talet. Det började med bokavdelningen i NK – Malmö. Elisabeth hade varit varuhuschef för NK. 1991 stod man inför att starta en egen bokhandel. NK varuhuset som sådant skulle avvecklas och ersättas av det det är idag – ett köpcentrum med ett antal olika butiker. NK i Stockholm behöll namnet men i Malmö döptes det om till HansaCompagniet. Paret Hamrelius köpte ut inredningen från bokavdelningen och fick tag på en liten lokal i samma hus som Hotel S:t Jörgen där man kunde avvakta ombyggnaden av till det som nu är HansaCompagniet. Därefter drevs Hamrelius bokhandel i det ombyggda varuhuset fram till 2004. Man hann också starta en mindre bokhandel på Skomakargatan, men lokalen var för liten för att kunna ha ett fullgott sortiment.

2004 flyttade man en ny stor lokal i två plan på Södergatan, mittetmot Åhléns. Konkurrenten Akademibokhandeln hade då etablerat en ännu större bokhandel i närheten. Lokalen på Södergatan visade sig emellertid vara för stor, ca ett tusen kvadratmeter. Så nu öppnar man i Carolikvarteren en bokhandel av samma storlek som man hade i HansaCompagniet. Den nya butiken blir 354 kvm.

Under åren har Elisabeth och Gudmund sett Malmö centrum förändras. Elisabeth har varit den som varit den försiktiga när det kom till tankar på flyttning till nya lägen. Gudmund är mer av entusiasten. Men denna gång är man överens. Carolikvarteren som bytt namn från Caroli City, ett typiskt köpcentrumnamn från 1970-talet ligger inte på gågatestråket i Malmö men runt Carolikvarteren bor det  många människor och de många nya restaurangerna hoppas bli mötesplatser för dessa . Carolikvarteren har vänt det gamla köpcentret ut mot den omgivande staden – och gått ifrån det enbart inåtvända konceptet..

Jag frågar Gudmund om den ändrade synen på ett bra läge gäller även andra branscher:

 • Javisst är det så säger Gudmund. Vi får mindre butiker och mer nischade. Men få branscher har blivit mer utsatta för internethandeln än bokhandeln. När vi startade den stora butiken på gågatan 2004 så ”fattade vi inte vidden av den påverkan som näthandeln skulle få”.

Nu känns det spännande med den nya butiken. Man tar med sig en del av den inredning som kunderna känner igen. Klotlamporna från Flos och så naturligtvis sittgruppen med Barcelonastolar.

Det som Gudmund och hans hustru gör har även några andra gjort; gått ner i skala och öppnat mindre enheter.De är emellertid så få att dina fingrar räcker till för att räkna dem. Som exempel nämner Gudmund Mats Ahlström med Djursholms Bokhandel och Daniel Soutine Kristianstads Bokhandel.

Avslutningsvis säger Gudmund att han är glad för att få en mindre lokal så han hinner hälsa på kunderna när de kommer in i butiken.

2 reaktioner till “Lunch med Gudmund Hamrelius”

 1. Lycka till Gudmond och ett stort tack för ditt inlägg Anders, säger den lille skohandlaren i Kristianstad i fjärde generationen i samma familj med skor och den femte är också med i firman. http://www.opskor.se/
  Jag tror det alltid finns plats för den lille, som vill hälsa på sin kund och eftersträvar en nöjd kund, som ofta hittar tillbaks.
  Jag brukar säg vad är det skillnad på att sälja skor eller politik.
  Jo vi är konkurrensutsatta sex dagar i veckan, vilket fantastiskt roligt , men våra folkvalda bara några veckor före valet vart fjärde år.
  Det hade kanske inte varit fel att vara lite mer lyhörd?

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s