Stadens epigoner

220px-Victor_Gruen_-_Image_from_the_American_Heritage_CenterDet första köpcentret anses Southdale center i vara. Det ligger i en förort till Minneapolis och öppnade 1956 efter en idé av den österrikiske arkitekten Victor Grünbaum som senare tog namnet Victor Gruen. Han blev besviken på sin skapelse.

Southdale är byggt i två plan med ett inomhus torg och är luftkonditionerat – en enclosed mall. Victor Gruens idé var att det skulle vara centrum i en ny stad. Förebild var hemstaden Wien och byggnaderna runt Ringstrasse. I stället blev Southdale som alla andra köpcentra omgivet av en asfaltsöken med parkering. Victor Gruen återvände till Österrike på gamla dar, besviken på utvecklingen.Southdale-e1375537203161

Det blev ingen stad, det blev något annat.
Det blev något annat som skulle komma att kopieras över hela världen och detta utan att man kände samma ruelse för resultatet som Victor Gruen.
Det gick så långt att man uppkallade de nya köpcentren efter den stad de låg i närheten av  med tillägget ”2”. Ett sätt att betrakta sig som jämbördig för att inte säga ett alternativ till staden.

Därför har vi köpcentra som heter Paris 2 och Madrid 2. Runt Paris finns flera tvåor som Evry 2 och Velizy 2. Den ”tvåa” som ligger oss närmast är City 2 knappt två mil utanför Köpenhamn, öppnat 1975 i Höje Tåstrup. Det har ett mycket stort inomhustorg med ett glasat tak som vilar på endast sex pelare. Här fanns så sent som på 1980 talet ett mindre tivoli som det var meningen att barnfamiljer skulle lockas av. Ett litet pariserhjul hade man fått in under det väldiga takhöjden. Nu är torget i stort sett en övergiven yta med lite plastleksaker för dem som ätit på McDonalds

IMG_8536

Stadsdelen Höje Tåstrup var tänkt som ett avlastningscentrum för Köpenhamn och har sin bakgrund i en arkitekttävling 1978 talet och byggdes i postmodernistisk anda inspirerat av stadsdelen La Vilette i Paris. Hit skulle också Köpenhamns centralstation, Hovedbangården flytta. Närmare Köpenhamns centrum och granne med Tåstrup ligger Albertslund som blev självbyggeriets  stadsdel framför andra. Det var dessa som City 2 skulle betjäna ” så att man slapp åka till olika ställen för att köpa mat eller hitta födelsdagsgåvor” som centret själva uttrycker det i sin presentation.
Själva stadsdelelen Höje Tåstrup har alltid haft problem med tomma lokaler och ger ett ödsligt intryck.IMG_8558
Torget i Höje Tåstrup (på bilden ovan) ligger bara en halv kilometer från City 2. Det är inte särskilt lång promenad mellan dessa platser Men svår.

City 2 är som sina förebilder helt bilorienterat. Skall du komma till fots är möjligheterna att korsa flera parallella vägar få. En enda gångbro finns över vägarna på en av de fyra sidorna. I de andra fallen finns övergångsställen som innebär att du måste korsa tre vägar för att komma till de stora parkeringsfälten.City 2

Nu går människor som du brukar dvs kortaste vägen. Som den här kvinnan med sitt barnbarn på bilden nedan, som jag såg när jag skulle lämna parkeringen. På Google Maps ser man upptrampade stigar som visar att man går över stora vägkorsningar. IMG_8569

Se också den här filmen som gjorts av en man som heter Mieszko Kenic. Han försöker hitta vägen till City 2 från Höje Tåstrup (ung en halv kilometer). Den är filmad med en mobil och är skakig men filmen är genialisk i sin inneboende kritik.

City 2 har utsatts för flera ombyggnader under åren. Det såldes för några år sen av Steen & Ström till Danica Pension. Nu skall man göra ett nytt försök och för att fylla en övergiven lokal efter ett stor dagligvarubutik skall här skapas Copenhagen Designer Outlets på 17500 kvm för 80 butiker. Man räknar med 1,5 miljon besökare första åretMan skall alltså samla de märkesvaror som blivit över och inte gått att sälja tidigare. Notera att det kallas Copenhagen Designer Outlets. Det kunde väl heta City 2 Designer Outlets så att man så att säga stod för innebörden i centrets namn.IMG_8546

En stad förändras hela tiden. Verksamheter försvinner och ersätts och även byggnader. Det som varar längst är strukturen av gator och torg. Men genom att de kantas av enskilda fastigheter kan de bytas utan att strukturen i stadsväven ändras särskilt mycket. Ett köpcentrum går inte att förändra på det sättet. När någon del är dålig är hela centret dåligt.  Därför är hela idén med denna ensidiga samling av verksamheter fel från början.
Epigon betyder enligt SAOL ”osjälvständig efterapare”. Sådana lyckas sällan särskilt länge.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s