I rosévinets stad – Almedalen

IMG_0695Så har de stora arrangemangen dragit igång över sommaren. Först ut är Almedalens samlande av politiker, journalister och lobbyister. Dessutom alla skattefinansierade myndigheter som vill ha mer pengar till verksamheten. En marknad alltså. Till största delen finansierad av dig – skattebetalare. Varför är inte du där? Har du försökt ta dig dit? Glöm det.

I Sysvenskan berättar man att det från Skåne finns 150 personer i Almedalen som skall representera landsändan till en kostnad av 3 miljoner kronor. Tidningen frågar sig om det är värt pengarna men har ingen egen uppfattning. Bäst att hålla sig väl med dessa personer. De kommer ju snart tillbaka igen. Politikerna är tillgängliga och inte på låtsas skriver man också och illustrerar med en bild av Gudrun Schyman på ett torgmöte. Men hur tillgängliga är politikerna, dina representanter och deras medhjälpare. Försök att åka till Gotland dessa dagar. En titt på flygbolagens avgångar visar att det är slutsålt. Förmodligen sen länge. Åker man till Gotland måste man övernatta eftersom resan fram och tillbaka blir i mesta laget. Jag antar att ett eget tält någonstans utanför stan är det enda rimliga alternativet och då bör du också ha med dig en bil eller åtminstone en cykel.

I år genomförs ungefär 2300 program som det är i stort sett gratis att lyssna på. Många fler än de som kunde komma till Gotland skulle nog vara intresserade av att ta del av det utbudet.

Antag att Almedalsevenemanget hade flyttats till, säg Jönköping. Med bil är det tre timmar från antingen Stockholm eller Malmö. Från Göteborg tar det mindre tid. Det skulle innebära att fler än de dryga 20 000 som nu är i Visby fick närkontakt med den politiska eliten.

I Kristianstad och Simrishamn verkar man ha förstått att politikerna också bör försöka nå dem som valt dem emellanåt. När hade Skåningar möjlighet att se 150 makthavare på en gång och kunnat prata med dem. Malin Bergkvist, kommunikationsansvarig på Kristianstad kommun säger så här:

De som skall lyssna kanske finns någon annanstans

Lyssna på henne i Sveriges Radio

Gör man då som man lär i Kristianstad? Om man tittar på Folkpartiets lokala hemsida så verkar sommardvalan ha infunnit sig tidigt i år. Under rubriken Nyfiken på politiken fanns dessa två rubriker

Skärmavbild 2013-07-07 kl. 10.31.09

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s