Starbucks får inte öppna i Kristianstad

Starbucks logo 300Byggnadsnämnden i Kristianstad har beslutat avslå en ansökan från företaget Starbucks att öppna ett café i en tom lokal i centrum. Det skäl man anger är att det redan finns så många kedjeföretag i centrum. Den princip man hädanefter kommer att tillämpa som inte bara gäller restauranger och caféer är att om ett annat kedjeföretag redan finns inom hundra meter från den aktuella lokalen så skall tillstånd inte medges. Byggnadsnämnden vill värna de lokala företagens möjligheter att överleva i konkurrens med de mulitnationella kedjeföretagen.

Nej, detta är naturligtvis inte sant. I Kristianstad har politikerna tvärtom ”lobbat hårt” för att få ett jättelikt köpcentrum fyllt med kedjeföretag mitt i stan och de vill dessutom ha ett till strax utanför centrum.

Det som inledningsvis beskrivs handlar om San Francisco och frågan om en restaurangetablering där. Jag vet inte hur många av ledamöterna i The Planning Commission i San Francisco som kan läsa svenska. De som eventuellt kan läsa svenska skulle med stort intresse läsa Krisitanstadsbladet som menar att om man stoppar ett köpcentrum så ”stoppar man en vidareutveckling av Kristianstad”.

Holy Franciscus skulle man säga i San Francisco, där har vi något att lära om etableringsfrihet. Vi som trodde sådan fanns i USA.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s