Besök i ”The Capital of Shopping Centers” – del 2 – Sollentuna Centrum

I ett tidigare inlägg redogjorde jag för ett besök i Stockholm som ju inte bara kallar sig the Capital of Scandinavia utan också är The Capital of Shopping Centers. Ingen stad i Europa har så mycket köpcentrumyta per invånare som Stockholm. Eftersom man sen länge tycks ha funnit denna form – köpcentret – som en bra modell att fysiskt organisera samhället, så är den intressant att studera. Förra gången var jag i en söderförort, vid Liljeholmstorget. Detta torg har fått pris båda av köpcentrens egen organisation och av Stockholm Stad.

Ett annat köpcentrum som nyligen prisats är Sollentuna centrum. Jag börjar med att ge ordet till en man som heter Martin Rörby. Han sitter i Stockholms skönhetsråd och har tidigare bott i Sollentuna. Om det hus han då bodde i – det jättelika huset på Malmvägen har han kanske sina egna skäl att se tillbaka positivt på. Annars är det ett av det mest förskräckliga exemplen på modernismen i Sverige. Martin Rörby är förtjust i Sollentuna centrum vars interiörer visas i filmen som tar 7,5 minuter.


Det som är själva centrum i Sollentuna markeras av det höga huset för kommunens förvaltning. Mittemot detta ligger köpcentret. Platsen mellan dessa stora volymer nås via en gångväg under vägar och järnväg tills man plötsligt kommer upp i en tom plats framför entrén till köpcentret. Denna dag hade en musikskola samlats utanför entrén, barn och föräldrar längs den stora väggen. Deras närvaro illustrerade bristen på platsbildning. Jag tog inga bilder inne i centret. Det är ju en privat mark – inte en offentlig plats som det ödsliga torget utanför.

IMG_0261IMG_0260

På bilden nedan ses det höga kommunhuset. Bakom detta ligger alltså köpcentret. Den byggnad som syns närmast kommunhuset på denna sida är en slags arenabyggnad.
IMG_0265

Utrymmet – det får väl kallas så – mellan kommunhuset och arenabyggnaden ser ut som på bilden nedan. Utöver den lilla skara barn och föräldrar som samlats utanför entrén till köpcentret såg jag väldigt få människor röra sig runt gatorna i detta område.

En gång byggdes det väldiga huset på Malmvägen som ses i filmen ovan. Detta tillsammans med kommunhuset och köpcentret har angett en skala som tycks prägla även fortsatt utbyggnad. När Skönhetsrådet skulle svara på fråga vad man skulle kunnat bidraga med i Sollentuna fick man inget svar. Kanske det inte behövs något skönhetsråd för att tala om vad som saknas?

IMG_0263

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s