Släng inte mat och handla lokalt

Tidningen Guardian har idag (27.5) en artikel av Deborah Orr om engelsmännens inköpsvanor när det gäller livsmedel. Man handlar mindre än för 10 år sedan. Det är inte så att folk svälter utan det hela förklaras av att man köper mindre för att inte slänga så mycket mat. Innan 2005 uppskattades att mellan 30% och 40% av all mat kastades.

Deborah Orr spårar en del av förklaring till detta beteende till framväxten av de stora livsmedelsdrakarnas framväxt. Jättestora butiker där man kan fylla vagnar stora som skottkärror. Nu vänder trenden och kedjorna öppnar återigen mindre butiker i tätorternas centrala delar. Även i Sverige har man märkt att de mellanstora livsmedelsbutikerna ökar mer än de jättestora. Folk har inte tid att parkera på en asfalstöken för att vandra genom en lagerhallsliknande byggnad för en liter mjölk och inplastad köttfärs.

Även om det är bra att de stora kedjorna öppnar mindre butiker i närheten av där folk ändå är, så vore det bättre att gynna de riktigt lokala handlarna. Då stärker man den lokala ekonomin. Lokala handlar gör affärer med andra lokala företag. De stora kedjornas vinster hamnar aldrig lokalt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s