Folkomröstning och demokrati

Partiledare_goteborg-615x1024Igår, den 23 maj 2013 tvingades den styrande politiska ledningen i Göteborg inse att människor anser att de själva vet bäst vad som gynnar dem.

Det var då man röstade i kommunfullmäktige i Göteborg om det skall genomföras en folkomröstning om den s.k. trängselavgiften. En sådan avgift har även vi som inte bor i staden redan märkt att man börjar ta ut när man kör bil in till Göteborg. Motståndet har emellertid vuxit sen ca tre år och ett särskilt kommunalt parti har bildats för att bekämpa denna avgift. Vägvalet heter partiet. I omröstningen i fullmäktige fick man med sig Moderaterna så att den majoritet på två tredjedelar som behövs för att avslå – inte kunde uppnås. Göteborg har i ett avtal med regionen och staten planerat för ett stort infrastrukturprojekt där tjugofem års vägtullar motsvarande 14 miljarder skulle utgöra en stor del av finansieringen. Allt detta hamnar nu i ett ovisst läge.

Som så ofta i sådana här lägen har politikerna förhandlat fram någonting utan en debatt som nått väljarna. Kanske kan detta – att inte vilja föra en debatt som når ut – ha att göra med att politiken idag sköts utan egentlig medverkan av folket, utom på valdagen. Riksdagspartierna har totalt i Sverige sammanlagt bara en kvarts miljon medlemmar. Partiernas finansiering sköts via skattsedeln. Endast några få procent av partiernas inkomster kommer från väljarna. Vi har fått partier som inte längre tycker sig behöva medlemmar.

Jimmy Fredriksson i Expressen skriver om det som sker i Göteborg under rubriken Eliten mot dumskallarna:

  • Budskapet till medborgarna –  och de som skall rösta ja -är tydligt: Vi vet bäst och gör ni inte som vi säger så går det åt helsike med jobben, framtiden och utvecklingen.

Professorn i statsvetenskap, Peter Esaiasson skriver så här i en debattartikel

  • I en internationell jämförelse tillhör den svenska representativa demokratin de mer elitiska systemen. Vår konstitution innehåller inget av de mer kraftfulla sätten att ge folket direkt inflytande över besluten

Esaiasson citerar en huvudledare i GP

  • ”Förvisso skall politiker lyssna på väljarna. Men politiker måste också kunna stå fast vid demokratiska beslut, gjorda överenskommelser och ingångna avtal.”

Esaiasson kommenterar detta så här:

  • Tar man GP på orden skall folkviljan gälla men bara när det passar politikerna. Det stämmer dåligt med den demokratiska grundtanken att folket skall styra sig självt. Demokrati betyder folkstyre, inte folkstyre ibland!

I debatten i Göteborgs fullmäktige som tog ca fem timmar talades mycket om demokrati. Många framförde att ledamöterna var valda att representera väljarna och hade gjort ett avtal i deras intresse.

Ändå hade många människor uttryckt sitt missnöje med trängselavgiften och skrivit under kravet om en folkomröstning. Över femtio tusen göteborgare hade gjort det. Det var detta som Moderaterna menade att man inte kunde bortse ifrån även om man skrivit under avtalet och var för dess genomförande.

Exemplet Kalifornien
När politikerna i svenska församlingar talar om demokrati och hur de ser sig som utsedda att tolka folks vilja kan det vara intressant att jämföra med delstaten Kalifornien i USA. I andra delstater så delas makten mellan väljarna och den lagstiftande makten. I Kalifornien tar väljarna makten själv och bort från legislaturen. En folkomröstning kan alltså inte nekas som i Sverige oavsett om kommunfullmäktige samlar en kvalificerad majoritet av två tredjedelar.

Den som påstår att Kalifornien inte är demokratiskt kan räcka upp en hand nu.

Inte bara Göteborg
I denna blogg har jag flera gånger skrivit om en annan kommun där invånare samlar namn för en folkomröstning för att ändra på ett beslut som samtliga partier ställt sig bakom. Precis som i Göteborg där människor var frustrerade över att inte kunna uttrycka en åsikt som avviker från den styrande elitens. I Göteborg bildade man ett eget parti och startade en insamling för en folkomröstning. Igår tvingades de styrande i Göteborg inse att människor oftast vet bäst vad de anser gynnar dem. Även om det går emot dessa politikers och näringslivets gemensamma visioner om hur framtiden skall gestaltas.

Läs gärna även Christer Ljungbergs blog och inlägget ”Folkomröstning och lösnummer” . Jag har en kommentar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s