Carolikvarteren på väg åt rätt håll


IMG_8003Caroli City. Så hette det stora komplex som ersatte en gammal historisk bebyggelse i Malmö. Initiativtagare var storbyggmästaren Hugo Åberg som också låg bakom Kronprinsen, NK och Hotell S:t Jörgen.
Bengt O.H. Johansson skriver i sin bok Den stora stadsomvandlingen.

För det första minskade antalet affärer och verkstäder drastiskt i förnyelseområdena: Många företagare upphörde helt enkelt med sin verksamhet, andra sökte sig till andra stadsdelar. Antalet nedläggningar i samband med centrumförnyelserna i Malmö i slutet av 1960-talet ökade till en tredjedel. I kraft av sin möjlighet att förvärva mark och bygga enligt de nya planerna flyttade de stora affärskedjorna in i stadscentrum. — Det innabar att den yttersta styrningen inte skedde från lokal nivå. Invånarna i det ålderdomliga byggnadsbestånd som försvann hade sällan råd att komma tillbaka till sitt gamla kvarter i den mån bostäder uppfördes där.

Skanningsbild 4Nu sker en upprustning av Caroli City. Man har tagit bort det ganska fåniga tillägget ”city” och kallar sig Carolikvarteren. Namnbytet är också i linje med den förändring man vill göra, nämligen att ett centrum för den närmsta stadsdelen. Bilden visar en beskuren bild av den tidning som sändes till hushållen i julas.
Nu är det ju inte ovanligt att köpcentra kallar sig för allt möjligt. I dessa dagar skall alla vara ”mötesplatser” och ”upplevelser. Men i Carolikvarterens fall måste man nog erkänna att de gör en förändring som kan bli bra. Det stora kvarteret innehåller tre delar, köpcentrum, bostäder och ett stort hotell. Genom en s k 3 dimensionell fastighetsbildning har dessa tre delar separerats och har nu olika ägare. 

Köpcentret har renoverats inuti efter ide av det danska arkitektföretaget Schmidt Hammer Lassen. Invändigt är det präglat av detta företags hårt drivna estecism men det är det större greppet som intressant. Man vänder centret ut mot staden. Bilden nedan visar del av det stora bostadskomlexet och Caroli kyrka (som också ingår i köpcentret!) Platsen som bildats emellan dessa byggnader skall utvecklas till ett offentligt torg och hela sidan till vänster är butiker och serveringar som kommer att öppna sig mot detta torg. Även kyrkan kommer att ha aktiviteter.

IMG_7997 Hela denna förnyelse sker till en kostnad som är betydligt mindre än det belopp man satsar i Malmö Entré utan att ha den möjlighet till en stadsförnyelse som Carolis färändring faktiskt kan komma att innebära. Kritiken mot Caroli City har varit hård under många år och somliga har önskat att man rev alltihop och återställde den ursprungliga kvartersindelningen. Men sett i perspektiv av att bostäderna är både bra och eftertraktade vore det att göra ont värre med en rivning. Den ut- och invändning av köpcentret som nu påbörjats bör mana till efterföljd.

2 reaktioner till “Carolikvarteren på väg åt rätt håll”

  1. Förändringen av Caroli city som nu genomförs måste ju få sin chans men jag har så svårt att se att några lattefik och några butiksentréer mot Kattsundsgatan skulle utgöra skillnaden mellan stadsplanemässigt misstag och succé. Bostäderna är säkert ”bra och eftertraktade”. För ett par år sedan vara det mycket nära att de ombildades till bostadsrätter. I centrala Malmö är det nog svårt att hitta någon bostad som inte kan anses ”bra och eftertraktad”. En rivning av detta kvarter (Carolus) plus kv. Erik Menved hade varit att föredra förutsatt att dessa delas upp i mindre kvarter efter det tidigare gatunätet och att breddade gator åter görs smalare. Skippa merparten av de 1300 P-platserna. Anpassa arkitekturen efter bebyggelsen på norra sidan av Östergatan. Några förslag till ny bebyggelse för carolikvarteren: http://www.skyscrapercity.com/showpost.php?p=87483512&postcount=54

    Gilla

  2. Jag lider med många malmöbor, vilken skövling av det gamla fina Malmö, och se på alla dessa sockerlådor som växer fram när rivningar har påbörjats. Det blir en opersonlig prägel på stan och vi bevarar inte den gamla kulturen, som de flesta andra europeiska städer har gjort. Hemskt! Jag föreslår att ni går in och läser på Bo Larssons internetsida Mitt i seklet.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s