Hur skall €26 miljoner göra Malmö Entré mer frekventerat?


IMG_7982Antalet tomma lokaler i Malmö Entré är fortfarande lika många som de var för ett år sedan. Ägaren, den tyska fonden Commerz Real har beslutat att investera sig ur problemet. Med €26 miljoner. Frågan är hur det skall gå till.
En orsak till problemen är att centret ligger där det ligger. För sig själv, med dålig kontakt med staden i övrigt. På bilden nedan ser man köpcentret i fonden. Det finns också en ingång via en smal passage genom den äldre fastigheten framför. Bilden är tagen från Värnhemstorget som inte heller präglas av något större folkvimmel. Malmö Entré har försökt väcka uppmärksamhet genom den stora skylten på taket mot Värhemstorget och diverse vimplar på fasaden. Inte vackert och sannolikt inte heller särskilt effektivt.

IMG_7980

 

Det torg framför centret i fonden som enligt arkitekternas ursprungliga visioner skulle vara en livaktig plats är idag det som brukar kallas en ”icke-plats” efter den franske antropologen Marc Augé.Entré torget 2005

 

Bilden nedan visar Värnhemstorget och Malmö Entrés skylt syns på taket till höger.

IMG_7985

Den låga röda byggnaden är en relativt nybyggd busshållplats, ritad f.ö. av samma arktitekt som ritat Malmö Entré. Byggnaden fungerar som en avgränsning av Värnhemstorget och dess kontakt med köpcentret.

Kanske är det ändå så att man inte alls räknar med att kunderna skall komma inifrån stan. De har dessutom ett bra utbud av många små butiker vid gatorna intill. Tanken var nog att man skulle fånga upp infartstrafiken norrifrån. Innan centret byggdes talades ofta om den anskrämliga entré som Malmö hade. Då var det ett antal avrivna tomter. Avrivna tomter kan alltid bebyggas med något som behövs – bostäder t ex. Ett dåligt fungerande köpcentrum är svårt att ändra på.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s