Att ta över hela staden


IMG_7532Man må väl förlåta en marknadsförare av ett köpcentrum för överdrifter ibland. Frågan är hur bokstavligt man skall ta det?

 

 

 

 Ovanför entréerna har Triangelns köpcentrum bilden av en karta som beskriver den del av Malmö där centret ligger. Det är inte hela staden utan bara de närmsta kvarteren. Skall Triangeln lyckas med sin expansion så räcker det inte att bara vara ett stadsdelscentrum utan man måste fånga en större publik. Nu är man ju inte ensamma om sådana ambitioner. Ännu är inte alla köpcentrumprojekt färdiga. Trots detta kan man i Malmö centrum se konsekvenserna av vad som hittills genomförts. Tomma lokaler. På bilden nedan ses tomma lokaler i det som en gång var heminredningsbutiken Silverbergs, Malmös svar på Nordiska Galleriet i Stockholm. Fortfarande kan man Malmöbor emellan tala om Silverbergshuset när man menar detta hus. När Silvergbergs försvann delades lokalerna upp i flera mindre och har haft ett varierande innehåll under åren. Men nu går det inte längre.

fd Silverbergs

Mittemot huvudentrén till Triangeln är det också tomma lokaler. Märkligt för här kommer ju hela kundstråket från övriga centrum och passerar. Det är på något sätt som köpcentrets dragningskraft ökar ju närmare man kommer. I Göteborg finns komplexet Östra Nordstan som har flest antal gående efter Centralen i Stockholm. Men 20 meter vid sidan av ingången är det dött.Triangelplatsen april -13

 

Bildrättighet Wikipedia
Bildrättighet Wikipedia

Triangelns köpcentrum skapades under 1980 talet då den nya glasbyggnadstekniken antogs vara en attraktion i sig. Det var viktigt för upplevelsen att gå inomhus och ändå känna sig som man gick under bar himmel. Väggarna målades vita för att förstärka intrycket.

 

 

 

 

 

Nu verkar emellertid tron på glaset ha övergivits. I takt med att man vill ta över hela staden tycks tanken vara att man skall likna en stad också. I stället för den vita köpcentrummiljön och en golvbeläggning som liknade det man har i badrummet så är det en slags murrighet som gäller (kan man skriva murrighet?). Alltså in med rött tegel på väggar och pilastrar. Den första butiken som möter en har målad tegelfasad som för tankarna till Londons East End. Skyltbandet ovanför butiksfönstren är gjorda av cortenplåt.

Menade man att inte bara ta över hela staden utan också försöka ta in staden bokstavligen i köpcentret?

IMG_8008

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s