Stadsmiljö och arbetstillfällen

IMG_7641I Malmö och Kristianstad hotas nu de historiska stadskärnorna av köpcentrumetableringar, både inne i och utanför stadskärnorna. Motiveringen, även om det sällan sägs förrän argumenten tryter, är att dessa etableringar skapar arbetstillfällen. Frågan är vilken typ av arbeten de skapar?

I en artikel från amerikanska National Resources Defence Council menar man att de historiska miljöerna i en stad är attraktiva för människor som arbetar i den nya kunskapsindustrin. Ett exempel är staden Providence i delstaten Rhode Island. Artikelförfattaren skriver:

I have a feeling that, as was the case with many fine older buildings in my hometown, Providence’s splendid architectural legacy remains intact because, when people were tearing down historic properties a few decades ago and putting up newer but mediocre buildings in their places, Providence’s economy simply couldn’t support the new stuff.  So the splendid older buildings remain today, available to be given new life by creative-class businesses.

Resonemenget stämmer väl med det som prof Göran Cars vid KTH hävdat länge – människor uppskattar den urbana miljön och väljer allt oftare den som den starkaste drivkraften vid flyttning. Tidigare var det arbetsplatsen som var viktigast. Numer pendlar man hellre till sitt arbete men bor i den miljö man tycker om.  Göran Cars har gjort enkäter i flera städer och funnit samma resultat. Förändringen är stor mellan 1970 och 1990.Skärmavbild 2013-05-02 kl. 10.17.04

Alla människor kan inte välja var de vill bo för att sedan pendla till en arbetsplats. Den kreativa klassen som det talas så mycket om brukar vara alla politikers favorit. Vi lever ju i ett kunskapssamhälle heter det. Men även kunskapssamhällen behöver alla typer av arbeten.

När nu politiker använder arbetsplatsargumentet för att bevilja tillstånd för köpcentra är det ju viktigt att dessa arbeten också är uppfyller anständiga krav. När det gäller arbeten inom de stora detaljhandelsföretagen finns det anledning att undra hur det står till. I en artikel i Dagens Nyheter skriver den politiska kommentatorn Ewa Stenberg om detta ämne:

Ungdomsarbetslösheten är hög. Av alla ungdomar i åldern 15–24 år är 15 procent arbetslösa. Av dem som lyckats få jobb har många otrygga anställningar och svårt att få en lön som det går att leva på. På H & M och i andra butiker tillämpas ibland ett modernt daglönarsystem. Expediterna får veta på morgonen om de får ett jobb under dagen genom ett sms. Där framgår det hur dags och i vilken butik de ska arbeta. De skriver sedan ett anställningskontrakt i butiken som varar fram till kvällen. Sjuklön och semester blir teoretiska begrepp för dem och de kan inte ta ett banklån till en bostad.

De köpcentra som växer upp innehåller i stort sett samma kedjeföretag. Det lokala företagandet försvinner inom detaljhandeln och därmed det nätverk av lokala leverantörer av varor och tjänster som skapar en lokal ekonomi. De nya köpcentrumanläggningarna ägs oftast av utländska pensionsfonder. Även kedjeföretag är om inte i utländsk ägo så åtminstone inte av lokalt ursprung. Den lokala ekonomin dräneras på samma sätt som stadsmiljön.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s