Shop ´til you drop

Skanningsbild 2Det är inte rimligt att tro att hushållen ska dra ekonomin i ett läge där skuldsättningen är nästan högst i Europa, säger Göran Persson i Dagens Industri den 24 april 2013.

Vi befinner os i en farlig situation. Vår självbild är att vi är bättre än andra och osårbara. Det gör oss mentalt oförberedda på den konjunkturnedgång som nu kan komma”, säger han vidare i intervjun.
Nu är ju inte Göran Persson statsminister längre utan lobbyist för JKL, han liksom en tredjedel av de politiker som senaste åren slutat som riksdagsmän. Varför skall man tro på dem? Är det något mer som Göran Persson vill framföra genom detta utspel. Svårt att säga, kanske är det som han säger.

Hur skall man bära sig åt för att bedöma rimligheten i Göran Perssons påståenden? Att vi inte kan konsumera som vi gör.

Man kan ju läsa i tidskriften Market – som ger dig ovärderlig koll på vad som händer i branschen enligt egen uppgift.

Den 13 mars hade Market en artikel med rubriken ”Glöm ryktet om köpcentrumdöden”. Där säger man att den vanliga handeln växer mycket mer än näthandeln (vilket är helt fel, min anm.). Man citerar en undersökning av Handelns Utredningsinstitut som menar att Stockholmsregionen får ett ytterligare köpkraftsunderlag som motsvarar den sammanlagda omsättningen vid Kungens Kurva, Skärholmen, Barkarby, Täby Centrum och lite till.
Läs det ovanstående en gång till. På 7 år skulle underlaget öka så kraftigt i den stad som har mest köpcentrumyta per invånare i hela Europa, dubbelt så mycket som snittet.

Men vänta nu. Om man misstänker att Göran Persson i sin nya roll har en annan agenda med det han framför än det man först tror, hur är det då med Market och HUI?

Market är som vi vet helägt att monopolföretaget ICA och HUI är ägt av Svensk Handel. Någon som tror att de vill måla annat än en bild som stämmer med deras intressen?

För ICA företagen som idag är stora fastighetsägare är näthandeln ett verkligt hot och HUI som lever av konsultrapporter i samband med etableringar av köpcentra skulle ju tappa en viktig inkomstkälla.

I jämförelse med de sistnämnda aktörerna väljer jag nog att tro att det ligger något i vad Göran Persson säger. Han har råd att säga det han tycker. Jag undrar om de andra har det.

 

En tanke på “Shop ´til you drop”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s