Väla köpcentrum vackrast i Norden

IMG_6928Väla Centrum utanför Helsingborg har utsetts till det bästa köpcentret i Norden av organisationen NCSC som betyder Nordic Council of Shopping Centers, alltså Nordiska Rådet för Köpcentra ungefär. Att man har ett namn på engelska är naturligt då själva köpcentrumidén dels kommer från USA och att väldigt många köpcentra ägs av företag där de nordiska språken inte talas så ofta.

Motiveringen till att utse Väla Centrum låter så här:
Årets vinnare är ett centrum som förmedlar en mycket positiv känsla. Det inbjuder till trivsel och utrymme. Centret har en fantastisk butiksmix få andra förunnat. Miljön känns modern och lockar till handel, samvaro och trivsel. Denna känsla bottnar i ett förstklassigt management, där team-building är ledstjärnan.

Den sista renoveringen och utvidgningen har gett centret en internationell prägel, med kreativ och vacker design. En stil väl avpassad ett modecenter. Det finns många lounger och food courten är exemplarisk. Ett extra plus även för den varsamma renoveringen av den gamla delen, utan att tappa dess specifikt 70-talistiska charm.

Från dessa ord i prismotiveringen har Helsingborgs stadsbyggare en del att lära. Har man t ex ett förstklassigt management när det gäller stadskärnan och hur är det med team-buildingen? Hur många lounger och food-courts det finns nere i stan har jag inte kollat men det är väl dags att satsa mer på sådana nu.

Politikerna ligger ändå inte på latsidan när det gäller centrum. Igår berättade SVT:s Sydnytt att man skall fördubbla bussfilerna vilket kommer att göra det svårare för bilister att komma in till centrum. De kan ju alltid fortsätta direkt till Väla centrum. Där finns både trivsel och utrymme.

Prisjuryn uttalar sig också om själva gestaltningen av centret. Nu brukar denna jury bestå av kollegor från andra centra. Man är bussig och räknar med att bli ihågkommen för det egna centret en annan gång. Denna jury är inte ensam om detta grupptänk. Fundera lite på hur de fina arkitekturpriserna fördelas. När du ändå funderar så läs inlägget jag skrev för ett tag sen som heter ”Ett hån mot landskapet”. Den danska Statens Kunstfunds ordförande angriper kommunerna för att de tillåter dessa lådliknande byggnader längs vägarna. Kommentaren till inlägget från vårt eget Statens Konstråd visar en förstående attityd till den danske kollegan.

IMG_6928

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s