Oklarhetens strategi i Kristianstad och Haparanda

COLLEONIStora projekt får stora konsekvenser. Därför är det viktigt att man reflekterar över detta innan projekten drivs igång. En öppen process är nödvändig så medborgarna förstår. Projekten får inte avgöras i en liten krets som utvecklar en gemensam verklighetsuppfattning. Ändå är det vad som verkar ha skett i Kristianstad.

 

Haparanda effekten
I Kristianstadsbladet beskrivs i en artikel den 23 mars 2013 hur politiker och tjänstemän  diskuterade en etablering av IKEA. Det var i januari 2007 man fick kontakt med IKEA som antydde att man kunde tänka sig en etablering i Kristianstad. Exploateringschefen vid den tidpunkten beskriver händelsen som en adrenalinkick.

– Det går ju inte att värdera betydelsen av Ikeas etableringar. Se bara på Haparanda, som nu blivit en metropol i norra Europa. Staden har fått ett enormt uppsving

-Vi var fram till gubben och han tände på en gång. Det blev en ketchupeffekt.
Kommunalrådet Bengt Westman, Haparanda beskriver sitt första möte med Ingvar Kamprad. De som kontaktade Ingvar Kamprad var förutom Westman även hans efterträdare Sven Erik Bucht och kommunchefen Christina Lugnet.
I både Haparanda och Kristianstad blev politiker och tjänstemän upprymda för att uttrycka sig varsamt över att ett privat monopolföretag skulle etablera i den egna kommunen.

Varför blev de så upphetsade? Vad trodde de en Ikea etablering skulle betyda?

Jan Nyberg beskriver processen i boken Haparanda efter Ikea, 2012. I den kontakt mellan ett kommunalråd från Haparanda och Ingvar Kamprad som beskrevs som en kärleksförklaring låg stora förhoppningar,. Från båda håll. I det ena fallet infriades de. Ikea byggdes ut rejält efter bara ett år. För Haparande blev det motsatt effekt. Men det visade sig först senare. När beslutet om en etablering blev klart så var glädjen stor och kritiken avvisades, ja till och med hånades. Kommunchefen Christina Lugnet uttryckte sig med välkänd härskarteknik om den främsta kritikern:
–  Ja den stackarn, hon blev ju helt utfryst. Jag tror hon flyttade söderut igen.

Personen ifråga har hela tiden bott kvar.
Däremot kunde Christina Lugnet flytta söderut några år senare och bli chef för Tillväxtverket. Efter den riksbekanta skandalmiddagen på Grand Hotel i Stockholm för verkets anställda fick hon sparken 2012. Men hon behöll sin lön och sina förmåner.

För Haparanda blev det inte någon befolkningsökning utan tvärtom folkmängden minskar, liksom arbetslösheten. Ohälsotalen är de sämsta i hela landet. Handeln i det gamla centrum förtvinar. När tidningen Fokus gör sin årliga undersökning ”Här är det bäst att bo” år 2010 hamnade Haparande på sista plats. Nu kivas man om orsakerna till detta. Men det var ingen som föreställde sig annat än den ljusa bilden när besluten togs.

En grupptänkandets kultur
Hur kan det gå till på detta sättet. Att en liten krets till synes i skymundan planerar och förhandlar om projekt som skulle få stora konsekvenser för stadens struktur och för det lokala näringslivet.

Vi har sett sånt förr. Den makt som på 1950- och 1960 talen samlades när politik och marknad förenades i fastighetsbolag fick förödande konsekvenser för våra svenska städer.

-Sverige har i modern tid drabbats av beslutprocesser och enstaka personer som i sin position medverkat till stor förändring av svenska städer.
-Under denna tid var det i Sverige kapitalstarka allmännyttiga och kooperativa bostadsbolag som drev fram totalsaneringar. De allmännyttiga bolagens styrelser tillsattes och leddes av ledande kommunalpolitiker.

Det skriver Bengt O.H. Johansson i sin bok  Den stora stadsomvandlingen-  erfarenheter från ett kulturmord, 1997

En som är inne på samma tema är Kerstin Sahlin-Andersson i sin bok Oklarhetens strategi, 1989, som handlar om Globenprojektet i Stockholm.

– De som är inblandade, politiker och företagare handlar utifrån den uppfattning de utvecklat om verkligheten. I grupper med gemensamma intressen och kunskapsbas utvecklas också  vanligen gemensamma uppfattningar om hur verkligheten är konstruerad.

Den historia som Kristianstadsbladet tar upp känns som tagen från den tid som Bengt OH Johansson beskriver. I Kristianstad pågår byggandet av ett köpcentrum inne i stadskärna och ett planarbete pågår för ett externcentrum. Kristianstads stadskärna består av många lokala företagare. De kommer att få konkurrens av kedjeföretag vars styrning sker från annat håll än Kristianstad. I stället för att stödja ett lokalt näringsliv driver en liten krets  av politiker och tjänstemän fram projekt som innebär motsatsen – kedjeföretagens dominans med ett ägande som ingen känner. Den tjänsteman som fick adrenalinkickar i stadens tjänst arbetar nu för motparten.
I adrenalinets rus säger exploateringschefen också att Haparanda har blivit en metropol i norra Europa. När ruset släpper kommer även denne man inse att en ort med bara tiotusen invånare knappast kan kallas för är en metropol utan fortfarande är en ort där befolkningen fortsätter att minska.

Detta är kända fakta. Ändå beskrivs konsekvenserna av Haparandaetableringen fortfarande i ett gyllene ljus. Kanske är det som ledamoten av Svenska Akademin, Kjell Espmark skriver i sin bok Missförståndet. (Bilden föreställer en staty av condottiären Colleoni i Venedig som Kjell Espmark använt som omslagsbild på en av sina böcker)

COLLEONI – Det som gör makten så förrädisk är att den draperar sig i maktlöshetens och välviljans blommiga stoffer. Det behöver inte ligga någon infamitet i det. Makten kan mycket väl inbilla sig att den är ute i helt andra ärenden än de den de facto stövlar kring i. Också den verkar under missförståndets himmel. Jag tror rentav att det största missförståndet är maktens tolkning av sin egen natur. Den är övertygad om det gudomliga i sitt uppsåt. Den kan helt enkelt inte se sitt eget hårda ansikte. 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s