E-handel eller inte – eller både och

PassamaneriaKommer den fysiska butiken att slås ut av e-handeln? Kan den diskussion om virkade dukar som damerna har på bilden att ersättas av en kontakt via nätet? Detta diskuteras i en artikel i Economist nyligen. Den slutsats som anas är att vi kommer att möta en kombination av båda världarna. Många vill köpa på nätet men hämta varorna i en riktig butik. Amazon experimenterar med sina ”lockers” dvs en slags hämtstationer, där man dygnet runt kan hämta sina beställda varor. Det har redan tyska Bundespost infört. 25% av alla paket som Bundespost hanterar kommer från Amazon. Men det är två tendenser i Economist som är intressanta.

  • Näthandlen vill också ha riktiga butiker, men de blir betydligt mindre till storleken, mera som showrooms.
  • Kedjornas närvaro koncentreras. I artikeln sägs att om man i England behövde 200 butiker för att täcka hela landet så räcker det med 50 till 80 idag.

Egentligen så talar det för att handeln i ett traditionellt stadscentrum bör kunna inrymma de nya alternativen, både showrooms och hämtställen. Om jag förstår det rätt är det stora ytkrävande köpcentra och lådbutiker som kommer att dra det kortaste strået.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s