Ett hån mot landskapet

Boeing 707

 

I danska Jyllands-Posten 25 mars,  har ordföranden för Statens Kunstfond, arkitekten Lars Juel Thiis gått till angrepp mot kommunerna för att de tillåter fula och billiga byggnader längs motorvägarna.

Det är ett arkitektoniskt förfall på gång i Danmark menar Lars Juel Thiis. Det värsta exemplet är en stor flygmaskin som ställts upp intill motorvägen i Skanderborg.
– Jag kan inte tänka mig ett större förlöjligande av det danska kulturlandskapet än detta flygplan, säger han.Boeing 707

För att vrida utvecklingen i motsatt riktning kommer Statens Kunstfond efter Påsk att utlysa en arkitekttävling som skall resultera i en idékatalog till inspiration för kulturministern. Initiativet har väckt kritiska röster som menar ordföranden utsett sig själv till smakdomare och att Thiis har ”haft en dålig dag” osv. Kommunerna gillar inte pekpinnar. Thiis säger vidare:
– Ingen – och absolut inte staten – sysslar med hur Danmark skall se ut i framtiden. Kommunerna kan i verkligheten styra och ställa efter behag.

Thiis menar att det är alltid fokus på stadskärnorna men frågar sig om man har nog fokus på det som ligger utanför städerna och riktar en bredsida mot det sätt som kommunerna låter vackra natursträckningar förfalla med fula byggnader som ödelägger landskapet och får det till att förfalla.

Det är just motorvägssträckan E45 mellan Vejle och Horsens, som denne arkitekt upprörs över. Jag skrev om denna vägsträcka i ett inlägg jag kallade för motorvägssstaden och jag gjorde jämförelsen med sträckan Bromölla – Kristianstad. Det finns många fler exempel i Sverige.

Hur är det här hemma? Finns det någon som likt Lars Juel Thiis höjer rösten? Vi har en motsvarande myndighet, Statens Konstråd, som har ett samverkansprojekt där det heter så här i beskrivningen:

Visionen för Samverkan om gestaltning av offentliga miljöer är att långsiktigt stärka den arkitektoniska och konstnärliga gestaltningen av offentliga byggnader, platser och landskap.

200319376-001Det låter ju bra och bilden som illustrerar texten tyder på ett intresse för det problem som man tar upp i Danmark. Men när man läser vilka projekt som man hittills satsat på så är det inget som ligger i närheten av den danska problemformuleringen. Jag ringde Statens Konstråd och talade med en trevlig person som hänvisade till en kollega. Denne har jag ännu ej fått tag på . Fortsättning följer.

 

2 reaktioner till “Ett hån mot landskapet”

 1. Hej!

  Debatten i Jyllands-Posten är intressant och frågan är aktuell även i Sverige! Genom regeringsuppdraget ”Samverkan om gestaltning av offentliga miljöer” åren 2010-2013 har Statens konstråd tillsammans med Riksantikvarieämbetet, Boverket och Arkitekturmuseet i 13 projekt kunnat pröva nya former av samverkan för att fördjupa och bredda synen på gestaltning och offentliga miljöer. Uppdraget har visat att utformningen av en offentlig miljö i hög grad bestäms i tidiga planskeden. Därför är det intressant med de inlägg i Jyllands-Posten som just betonar värdet av att lägga större omsorg på gestaltningsarbeten i tidiga idéskeden.

  I slutet av 2013 kommer en publikation om uppdraget som är riktad till kommuner, landsting, regioner och privata byggherrar. Målet är att satsningen ska öka debatten och intresset för vilka kort- och långsiktiga motiv som ligger bakom gestaltning av ett brett spektrum av miljöer som parker, stadsdelar, sjukhus, skolor, bostadsområden, landskap etc. Kanske är Anders Almérs blogg ett tecken på att tiden är mogen för en sådan debatt?

  Vänliga hälsningar

  Henrik Orrje, enhetschef, Statens konstråd

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s