Akademibokhandeln stänger

akademibokhandelnIdag skriver Sydsvenskan att ”Gågatan kan bli utan bokhandlar”. Det kommer inte helt oväntat men är ändå en signal till att nu kommer den förändring av handeln i centrum som gjorde resan dit in värd besväret.

Akademibokhandeln ligger idag vid Södertull några steg från Gustaf Adolfs Torg i Malmö. Butiken ligger i en lokal som tidigare var biografen Metropol. Intressant i detta sammanhang är att biografbyggnaden är i stort sett intakt men ”inbyggd” i ett kontorskomplex från 1960- talet. När man kommer in i bokhandeln så ser man den väldiga takhöjden (14m). Idén att göra om biografen till bokhandel tog jag upp med fastighetsbolaget Gotic som då ägde fastigheten. Greg Dingizian som var VD tyckte om idén. Det hann aldrig genomföras innan Gotic såldes till Vasakronan. Vasakronan bad mig hitta intressenter för en bokhandel. Jag diskuterade länge och väl med Gudmund Hamrelius som är Malmös och en av Sveriges främsta bokhandlare. Han är en av få som personligen åker till bokmässan i Frankfurt och andra ställen. Det blev i stället Akademibokhandeln som nappade direkt. Deras arkitekt Hans Murman blev entusiastisk för lokalen. Gudmund Hamrelius hittade en annan lokal, i en annan f.d. biograf på Södergatan. Tiden visade att det blev ett för stort projekt och även Gudmund Hamrelius letar nu efter en mindre lokal.
Akademibokhandeln kommer ur den verksamhet som för tidigt bortgångne Staffan Fogstrand startade vid Stockholms Universitet för att sälja kurslitteratur till studenter. I Malmö har Akademibokhandeln slutat med kurslitteratur för länge sedan. Man använder i stort sett bara bottenvåningen och den är till hälften fylld med annat än böcker. I stället har man blivit en pappershandel som också säljer deckare.
Nu skall man flytta till köpcentret Triangeln. ”Vi måste vara där folk är” säger man. ”Böcker är impulsvaror”. Det är sant, många tar en bok för att de känner igen ett namn på omslaget. Ca 90 % av bokköparna gör det. Man kan annars diskutera vad som menas med impuls. Jag brukade tala med Gudmund Hamrelius om begreppet ”serendipitet”, dvs du köper något som du inte visste att du hade ett behov av. Eftersom näthandeln har drabbat den traditionella bokhandeln mer än någon annan bransch så är en bra bokhandel en sådan där du plötsligt hittar en bok som verkar mycket intressant och som du inte alls tänkt köpa från början. På internet söker man efter en bestämd bok, även om man på Amazon får många tips. Tipsen ligger dock inom samma intresseområde.
Förhoppningsvis kan Malmö få någon mindre boklåda, av den typ som fortfarande är vanlig i Berlin och även finns i t.ex. Kristianstad. Annars är beskedet om stängning en signal till att nu kommer förändringen för livet i centrum. Nedan en bild från invigningen 2002.Interiör_3

En tanke på “Akademibokhandeln stänger”

  1. Den traditionella bokhandeln är mycket riktigt drabbad av näthandeln. Resebranschen, som utgör 25% av e-handeln totalt i Europa är förvisso drabbad, men det är i mångt och mycket samma aktörer som säljer – till skillnad från bokbranschen. Skobranschen ser ut att vara nästa på tur. Traditionella kedjor, dvs. de som syns i alla köpcentran verkar ironiskt nog vara de som är sämst på den här omställningen till att även erbjuda ehandel, och får se sina andelar försvinna till andra (zappos, zalando, brandos, footway…). Däremot är det småhandlare med en väldigt specifik nisch som kan blomstra på nätet, genom att nå ut till en väldigt mycket större målgrupp än de som passerar butiken. Jag har nog nämnt det här tidigare, men på samtidigt som nätet betyder trubbel för många större aktörer är det på samma gång livhanken för små aktörer – så länge de förstår att utnyttja möjligheten. I nuläget är det mer eller mindre fritt fram, frågan är hur länge till.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s