Kunderna överger stora köplador och återvänder till centrum

IMG_7945Detta gäller England. Det kommer naturligtvis inte att inträffa i Sverige. Lika lite som byggande av köpcentra i USA slutade 2006 så hindrar det inte den svenska expansionen av dessa.

Vad som tycks hända enligt tidningen Guardian är att de stora aktörerna på livsmedelsmarknaden märker att kunderna snabbt ändrar sina inköpsvanor. De handlar i mindre butiker, oftare och använder näthandel i en dramatiskt ökande takt. Kunderna är också mindre lojala och väljer att handla i flera olika butiker. Officiell statistik visade att näthandel utgjorde 14% av de totala inköpen. En handelsanalytiker tror att så småningom kommer mer än 30% av all detaljhandel ske på nätet, 20% av livsmedlen och 40% på non-food.

Glädjande är, också enligt Guardian att de engelska kunderna verkar undvika externa köpcentra för att återvända till centrum (high street). Uppgifterna gäller en jämförelse mellan februari i år och förra året och är kanske för svag signal ännu för att säga att ett skifte skett.

Här hemma lunkar vi på i våra invanda värderingar. Svedala kommun har låtit en konsult göra en handelsutredning. Hela luntan är på 60 sidor drygt. Slutsatsen, jo bygg volymhandel utanför centrum. Konsulten har tydligen inte uppfattat att just denna typ av handel är den som drabbas först av näthandel. Symptomatiskt så nämner konsulten inte internet med ett enda ord på alla de 60 sidorna.

Trelleborg har också låtit konsulter, inte samma som i Svedala, göra en handelsutredning. Vad kommer de fram till. Jo samma sak. Skapa nya områden för volymhandel. Sen tillägger de som man brukar: handel föder handel.

Man kanske skulle prova att stoppa ner några sedlar i fickan. Det kanske föds några nya då.IMG_7945

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s