Cannes eller Norrköping

mipim_v_Variation_1Vart skulle du vilja åka på konferens om någon annan betalade för resan, nu i mars när vintern bitit sig fast? Norrköping eller Cannes? Åker du till Cannes är chansen dessutom större att du kan hänga med på ett antal parties i anslutning till konferensen.

Det är alltså dags för den årliga fastighetsmässan MIPIM i Cannes. Idag (12.3) lyfte tre fullsatta flygplan med 600 personer från Arlanda med desitnation Nice. Det är fastighetsföretag, konsulter, arkitekte, kommunfolk, m fl. Totalt beräknas ca 2000 svenskar närvara i Cannes. Även våra kommuner är rikligt representerade. Som t.ex:

Malmö Stad                        24
Lunds kommun                  12
Helsingborgs stad                7
Staffanstorps kommun         7

Det blir alltså 50 personer på dessa fyra kommuner.

Det är nästan lika många som ombuden för hela Region Skåne vid SKLs kongress 2011. De var 59 stycken.  Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) är en arbetsgivar- och intresseorganisation för kommuner, landsting och regioner i Sverige. SKL  hade 2011 sin kongress i Norrköping. De förhandlar om t ex löner för anställda i sjukvården.

Kanske är jämförelsen orättvis men ändå inte. Jag har varit i Cannes vid dessa konfereneser och jag har talat med folk som brukar vara där regelbundet. Det är inte förhandlingar dagarna i ända om man säger så.

De kommunerna hoppas på är att investerare skall upptäcka deras kommun och satsa pengar i något projekt, ett hotell eller ett köpcentrum t ex. De som investerar i hotell och köpcentra är naturligtvis också där och går runt bland montrarna där fastighetsbolag och mäklarföretag visar vad de gjort och kommuner visar vilken intressant kommun de representerar. Stockholms stad (eller The Capital of Scandinavia som man också vill kalla sig i sådana här sammanhang) skall i år satsa stort på att visa att man skapar ett ABBA museum med placering på Djurgården bland övriga kulturinstitutioner. Självaste Björn Ulveus leder projektet och skall närvara vid MIPIM.

En köpcentruminvesterare, det franska företaget Apsys, intervjuas i en tidning som MIPIM ger ut svarar så här på frågan hur visionen för ett framtida köpcentrum ser ut:

manufaktura 008Vad vi brukade betrakta som ett klassiskt köpcentrum håller idag på att förändras till något annat. Kultur och underhållning i alla former samt alla former av restauranger blir själva dragplåstren i stället för de vi förr hade (varuhus). Som exempel nämner Maurice Bansay som är chef för Aspys ett projekt i den polska staden Lodz, den gamla textilfabriken Manufaktura som man omvandlat till köpcentrum med kulturinslag.

Efter kommunismens fall var framför allt de franska detaljhandelsjättarna snabba att etablera i Polen. Företag som Auchan och Carrefour byggde sina lådor utan hänsyn till omgivande miljö. De polska kommunerna hade en ekonomi som gjorde att de inte kunde tacka nej till dessa investeringar hur missprydande de än var. Nu är inte Manufaktura ett sådant exempel men det tillkom i en tid då staden Lodz var en svag förhandlare.

Apsys bygger köpcentra och vill alltså ha med kulturen. Resonemanget känns igen även från de köpcentrumföretag som är aktiva i Sverige. De skall vara ”mötesplatser” och innehålla allt möjligt utöver handel. Kommer våra kommunrepresentanter att bli övertalade att följa de nya trenderna som MIPIM visar upp. Kommer delar av det som vi betraktar som offentlig service, bibliotek, konsertsalar och andra samlingsplatser att inkorporeras i framtida köpcentra för att utgöra dragplåster. Det kan bli frestande att tycka det det skulle vara OK, när man är på en mässa som MIPIM där så många tycker så lika. Då blir det nästan rätt.

En tanke på “Cannes eller Norrköping”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s