Svedala centrum – inte dystert säger en professor

IMG_6768Sydsvenskan har tagit med en arkitekt och ”professor i studier av stadsmiljöer” på promenad längs Svedalas gågata. ”Så dystert verkar det inte” säger professorn.

Denne professor är för Sydsvenskan läsare kanske mest känd som medlem av Bogranskarna, dvs en grupp som synar nya bostadsprojekt. Man kommenterar där köksluckor och garderobers placering, om rummen är ljusa eller inte m.m. Vad man i stort sett aldrig kommenterar är om de nya bostäderna har någon service i närheten – om nyinflyttade måste gå en halvmil för att köpa lite mjölk. För en barnfamilj kan olika val av bostadsområden medföra oväntade kostnader. Hela området är kanske en samling punkthus ute på slätten så att man måste köpa en andra bil för att det s.k. livspusslet skall fungera. Det behöver man inte om man kunde bosätta sig i Svedala centrum

Professorn tycker man skall bygga bostäder med butiker i bottenvåningen. Professorn vet antagligen ingenting om förutsättningar för handeln. Nyproducerade lokaler kommer att kräva en sådan hyra att det blir hart när omöjligt att hyra ut dem. Att bygga bostäder i centrum är däremot en god idé. Mycket och gärna tre-  fyra våningar.

På så sätt kan man skapa en urban miljö som kan locka barnfamiljer att flytta till Svedala. Trenden var tidigare att barnfamiljer flyttade ut från Malmö när andra barnet kom. Nu försöker många att bo kvar. Det urbana livet vill man inte lämna. Man måste alltså locka även i omkretskommunerna med en betydligt urbanare miljö. Man måste skapa en täthet.

Det är inte detaljhandelns uppgift att skapa livet i centrum. Detaljhandeln i lägen som Svedala kommer att minska. Det beror inte bara på konkurrensen från stora köpcentra utan också från den snabbt ökande internethandeln.

Slutsatsen är: bygg bostäder i centrum, dvs längs gågatan. Bygg på de hus som finns. Bygg inte fler punkthus utanför centrum. Det kräver bilåkande för att handla.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s