Malmös optimistorkester utökar

 

I Sydsvenskan kan man läsa att Bauhaus skall bygga en ny butik norr om Malmö. Handelsområdet det gäller ligger längs yttre ringvägen i Burlövs kommun. Den nya butiken skall bli 25 000 kvm. ”Handel föder handel” säger man. På gågatan i Malmö finns skulpturen Optimistorkestern. Det verkar som fler anslutit sig.

 

hornbach

I det nya läget finns redan ett byggvaruhus, Hornbach. Hornbach ägs till 21 % av den engelska detaljhandelskoncernen Kingfisher. VD för detta företag, Ian Cheshire, varnar i Guardian för kommande butiksnedläggningar. Konkurrensen har blivit kännbar från internethandeln. Ian Cheshire säger att han skulle stänga en fjärdedel av alla butiker de har om de kunde komma ur avtalen. Skulle  han starta på nytt skulle det vara som ett annat företag som ingår i Kingfischer, som heter Screwfix. Det är Englands största direkt och nätbaserade detaljhandelsföretag för verktyg mm. I England uppskattar man enligt en annan artikel i Guardian att det 2012 stängdes 2000 butiker och att flera kommer att stängas i år. Antalet butiker som stängde i stadskärnorna (high street) tiofaldigades förra året.

Skärmavbild 2013-03-04 kl. 18.19.49Trots att Svensk Byggindustri säger att bostadsmarknaden dämpas så satsar alltså Bauhaus. Man tror att det vänder 2014. Hela den byggvaruboom vi upplevt byggde på att hushållen belånade sig kraftigt. Detta kan naturligtvis inte fortsätta. Diagrammet visar ökningen av hushållens skulder i förhållande till disponible inkomst 1970-2010. (källa: Boverket/SCB)

Trots dessa signaler och att Kingfischer som är storägare i Hornbach uttrycker sin pessimism så upprepar Bauhaus det gamla mantrat: handel föder handel.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s