Arkitektsagor

centrum704_1041172aDagens Nyheter har idag en viktig artikel om hur fastighetsprojekt presenteras. Det är genom bilder där det alltid är sommar och lättklädda människor rör sig in och ut i byggnader som är så genomskinliga att de delvis knappast syns.

DN skriver:

Här är det alltid solsken, eller i undantagsfall ett slags ljust dis som annars mest upplevs kring Medelhavet på sommarförmiddagar. Även temperaturen är påfallande jämn. Trottoarer, torg och de ständigt närvarande uteserveringarna frekventeras av massvis med glada människor i lätta kläder.

DN fastslår till slut:
Låt oss göra en sak klar: Genomskinliga hus existerar möjligen på ritbordet, men aldrig i verkligheten.

Betrakta bilden ovan som föreställer den galleria som nu byggs i Kristianstad. Byggnaden framstår som en hägring där skillnaden mellan ute och inne upphävts. Jämför bilden nedan på köpcentret Malmö Entré, ritat av samma arkitekter. Här är också en helt glasad fasad. Skillnaden är att så ser det ut i verkligheten.

Malmö Entré - fasad mot staden
Malmö Entré – fasad mot staden

En tanke på “Arkitektsagor”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s