Malmö Plaza (f.d. Entré)

704x396(ByMaxScale_TopLeft_Transparent_True_True)

Malmö Entré går dåligt. Det har gått dåligt sen man öppnade i oktober 2009. Nu skall det investeras för att få folk att handla, bl.a. skall 35 000 kvm golv bytas för att öka köplusten.

Malmö Entré skall byta namn. Malmö Plaza är föreslaget. Det låter som de glada dagarna på 1980-talet innan fastighetskraschen. Jag minns ett slitet OK Motorhotell i Skövde som blev Perenius Plaza. Kunderna hämtades i Rolls Royce vid Skövde station. Fungerade det? Inte alls.

Vem vet vad vi behöver?
Nu skall det alltså byggas om. Ägaren, tyska Commerz Real har talat med stadsbyggnadsdirektören som är arkitekt och kommunalrådet som också är arkitekt. De som kommit med förslaget till ombyggnad är naturligtvis även de arkitekter. Lösningen på Malmö Entrés problem blir enligt alla arkitekterna – ombyggnad, även tillbyggnad. Frågar du en arkitekt så är lösningen på ett problem alltid att man bygger något. Har man bara en hammare så är alla problem lösta – med en spik. Det är en fastighetsinvesterare omgiven av arkitekter som skall få människor att skilja sig från pengar i det nya Malmö Plaza.

  • Är arkitekter i allmänhet duktiga på att förstå vad vi behöver göra för inköp av mat och kläder?
  • Vet de vad folk behöver?

Ja tyvärr är det så att många arkitekter fortfarande tror sig ha den gåvan. Ända sen modernismens ideologi infördes i Sverige på 1930-talet har man velat lägga livet till rätta för oss, på allehanda sätt. Trots att makarna Myrdals tankar har övergetts för länge sen, så har det inom arkitektkåren har det aldrig riktigt gått över.

IMG_6760Diskussionen om vad vi behöver borde snarare än att handla om golvbeläggning i köpcentra handla om andra och viktigare saker. Just nu diskuteras både i Sverige och andra länder, vad som ingår i den färdigmat som säljs. För en tid sen gällde det fläsk som såldes som oxfilé och ommärkta datumförpackningar. När det gäller kläder har man diskuterat förhållanden i de länder där våra numera billiga kläder tillverkas. Detta är en diskussion som bör föras och inte hur vi skall förföras av diverse köpcentrummiljöer.

Jämförelse med kontor
Jag skrev i ett tidigare inlägg om arkitekten Frank Duffy som efter att ägnat kontorsbyggnader ett helt liv, nu ifrågasätter om vi skall bygga mer. De används för lite och det är ett miljömässigt slöseri att bygga hus som står mer eller mindre tomma. Om nu Malmö Entré haft 30-35 tomma lokaler ända sen start. Är det då en bra idé att bygga fler. Det tillkommer ju konkurrens från andra nya köpcentra, Emporia, Mobilias utbyggnad, Triangelns utbyggnad, Carolikvarteren.  De flesta köpcentra är dessutom mer eller mindre tomma i veckorna. Stora ytor skall värmas och underhållas. Personal står sysslolösa. Ägarens representant Meinhart Krumrei medger att ”Malmö har något köpcentrum för mycket”. Det är väl sånt som kallas understatement.

Vad skall man göra då av Entréplazan?
Meinhart Krumrei sägar att man inte har tjänat en krona. Hur mycket vi förlorat är svårt att beräkna, tillägger han. Den mannen har verkligen talang för understatements. Banker – för det är en bank som äger Malmö Entré – brukar har lättare att skriva av förluster än att kasta in friska pengar efter dåliga. Mot denna bakgrund kan man anta att förlusten är mycket stor. De bud man fått – för man har försökt sälja – skulle innebära en mycket stor förlust. Ändå kanske det vore det bästa på lång sikt. Riv Entré och återskapa de kvarter som fanns och bygg bostäder. Till skillnad från mer köpcentrumyta så behövs det fler bostäder  – det behöver man inte vara arkitekt för att begripa.

 

 

5 reaktioner till “Malmö Plaza (f.d. Entré)”

  1. 30-35 tomma lokaler är mycket för en galleria som Entré. Hur mycket står tomt i Caroli city? Entré och Caroli är ju konkurrenter eftersom de ligger ganska nära varandra. Jag minns t.ex. att BR Leksaker flyttade från Caroli city till Entré när dom öppnade.

    Gilla

  2. Det som nu sker med Carolikvarteren skall bli intressant att följa. Som mig veterligen det enda köpcentret i Sverige vänder man ut och in på det och låter lokaler få kontakt med den omgivande staden. En ny plats skapas mellan centret och Caroli kyrka. Mycket vällovligt. Det är inte lätt att ta hand om den stora klump som Skanska ställde här en gång.

    Gilla

  3. Vad gjorde de med det gamla golvet? Såg ju ut som natursten, fast det växer väl fram ny sådan.
    Att sådana här projekt och andra liknande helat iden påbörjas istället för att bygga bort bostadsbristen är ju för att folk vill ha det så.
    Köpelägenhet är status och man tror sig äga sin lägenhet, man fattar inte att det är banken som har ens kulor i ett skruvstäd de nästkommande kriserna.

    Gilla

  4. Det är danska TK Development som utvecklat och byggt detta spökhus. Sjaelsö har gått under och det borde även TK Development göra. Bolaget kan inte bygga köpcentrum.

    Gilla

    1. Enligt vad jag fått höra (av personal på Stadsbyggnadskontoret) så var det TK Development som drev fram projektet men sålde det till Commerz Real innan ens planen var klar. Tydligen sålde man i mer eller mindre uthyrt skick. Flera av de idag tomma lokalerna har hänvisning till TK Development som alltså fortfarande är ansvariga för tomma lokaler i huset.

      Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s