En Norgehistoria

stathelleI Stathelle, ett litet samhälle med 8000 invånare, 16 mil väster om Oslo har man byggt köpcentret Brotorvet i empiremiljön från slutet av 1800-talet. Det norska Riksantikvarieämbetet beslutade att ta bort Stathelle från sin Nota Bene -lista. Orten är inte längre bevarandsvärd. Obs! Bilden är inte ett montage.

Norge har alltså liksom Sverige fått sin beskärda del av köpcentra. Man har dessutom genomlidit debatten om att ”vi kan inte hindra marknadskrafterna”. Dåvarande miljövärnsministern Torrbjörn Berntsen (Arbetarpartiet) försökte 1993 få slut på köpmaskinerna och lyckades med att få ett femårigt stopp.

– Jag fick på käften. Näringslivet måste ju få utveckla sig fritt sa man. Det vi fruktade har nu slagit till.

Professorn vid Arkitekthöjskolen i Oslo, Jan Olav Jensen, tar till storsläggan:

Det har inte gått upp för oss hur illa detta är för norska städer. Köpcentra är arkitektonisk doping och fullständigt ödeläggande för livet i staden. All liv slussas in i de inre världarna där allt från klimat till utbud är kontrollerat. Självklart är det komfortabelt för kunder och ägare. Men för staden är det helt kristartat.

Är det någon som känner behov av att göra jämförelser med vad som sker i Sverige? Någon?

Läs här i Aftenpostens artikel från november 2012

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s