Om objektivitet

Min ringa person har uppmärksammats av den politiske redaktören i Kristianstadsbladet, Jonas Duveborn. Han tycker inte jag är objektiv.

I kommentarsfältet till en artikel där någon omnämnt mig som innehavande objektiv kunskap skriver Duveborn:

– Anders Almér är konsult som jobbar med handelsfrågor. Han har i många år tagit ställning mot olika köpcentrum.

Jag är alltså inte objektiv då jag är emot köpcentra. Är man objektiv om man är för köpcentra? Det finns massor av köpcentrumkonsulter som är för köpcentra – bland annat för att de lever av att tycka det. Det hindrar ju inte att de också verkligen tycker som de säger och skriver. Men några av dem har anförtrott sin ambivalens till mig. Jag förstår dem. Man måste ju leva och man har familj att sörja för.

Jag tror nu inte redaktören menar att man är objektiv enbart för att man är för köpcentra. Jag gissar att man enligt honom är objektiv om man kan se saker från en massa vinklar och inte tar ställning till om ett köpcentrum, t.ex C4 Shopping, är bra eller dåligt.

Jag tar ställning mot C4 shopping. Läs här och här. Objektivt eller inte. Jag tar ställning mot de flesta köpcentrumprojekt. Jag får leva med att redaktören inte tycker jag är objektiv. Jag känner ändå att jag inte är ensam i min uppfattning så bristen på objektivitet tycks tydligen breda ut sig. Det är bra. Man bör ta ställning.

Nu är det så att jag inte alltid är mot köpcentra. Jag har också varit för. Jag har skrivit att jag vid ett tillfälle längtade till ett köpcentrum. Det var i Örestad, Köpenhamns nya stadsdel söder som centrum. Allting är så gräsligt där och i avsaknad av mänsklig skala att man längtar till det enda ställe där man ser människor. Det är inne i köpcentret Fields. Läs om detta här.

I en artikel i den utmärkta veckotidningen Weekendavisen den 18 januari i år skriver Pernille Stensgaard om To byer, to hjernehalvdele. För er från Stockholm och Göteborg som jag vet läser min blogg betyder rubriken: Två städer, två hjärnhalvor. Pernille Stensgaard är såvitt jag vet den enda journalisten i Danmark OCH Sverige som regelbundet skriver om stadsutveckling i dagspress (OK veckoutgivning då). Tyvärr är Weekendavisens webupplaga ganska sparsmakad så jag kan inte länka till artikeln. Här är en länk till tidningen. Artikeln kan man köpa via nätet.

Artikeln handlar dels om Örestad som jag nämnde tidigare, och dels om det nya projektet Nordhamnen. Artikeln beskriver Nordhamnsprojektet som något som skall bli precis tvärtemot vad som skett i Örestad. Örestad planerades som stadsdelen La Defense i Paris. Om denna stadsdel har man sagt att det är den enda i världen där det är trevligare att stanna kvar nere i tunnelbanan än att gå upp. Örestad har å sin sida (av P. Stensgaard) karakteriserats som en katalog över allt som är fel i stadsplanering.

Nu skall det bli ändring. Nu skall man använda den andra hjärnhalvan. En arkitekt som är inblandad i Nordhamnsprojektet säger

– för mig är Nordhavnen en uppgörelse med modernismen. 

Modernismen som i Sverige också kallas funktionalismen var en åsiktsriktning som inspirerades av arkitekten Corbusier. Corbusier ville utrota historien – precis som Lenin.

NordhamnenI Nordhamnen vill man skala ner saker på alla möjliga sätt, medan Örestad fick sin logik om man såg stadsdelen från luften, vilket de flesta människor sällan gör. Man har till och med insett att man vill få butiker i gatorna igen i Nordhamnen. Man är återigen intresserade av stadsrummet, att skapa gator och platser.

Alla är emellertid inte övertygade om att man nu äntligen hittat den perfekta lösningen. Tom Nielsen som är forskare vid Århus Universiet, är rädd för att arkitekterna kommer släpande med sina tråkiga och självtillräckliga hus från Örestad.  Hus som är sig själva nog och inte tänker på helheten och att ge något tillbaka till omgivningen. Stadsmässigt är de ointelligenta.

Den förre överborgmästaren Jens Kramer Mikkelsen som är den som håller i trådarna är positiv och menar att:

– I Nordhamnen vill vi gärna ha butikerna och stadslivet ut ur husen för att få igång handel och liv. Vi har blivit klokare.

Låt oss hoppas att Nordhamnen blir som de tror, de som planerar. Jag tycker det är anmärkningsvärt att man på bara ett decennium kunnat ändra uppfattning. Men så har man också en av världens vackraste stadskärnor i Köpenhamn, återuppbyggd för länge sedan efter flera stora bränder. Det vita huset till vänster om gamla operan blev utgångspunkten. Ägaren inbjöd sina byggmästarkollegor att ta alla mått de behövde. Därför är stadskärnan så harmonisk och vackert varierad.

Överborgmästaren säger att vi har blivit klokare.  Hur har vi det på vår sida sundet. Har vi dragit några slutsatser av varuhusens raserande av stadskärnor, av årtionden av utbyggnad av köpcentra utan någon egentlig diskussion. Pernille Stensgaard, Tom Nielsen, Jens Kramer Mikkelsen tycker att den ödsliga och storskaliga bebyggelsen med ett överdimensionerat köpcentrum (Fields ägt av Steen&Ström) var ett misstag.

Men de är kanske inte objektiva?

 

 

3 reaktioner till “Om objektivitet”

  1. Det är så bra skrivet så jag saknar ord! Strålande! Jag håller med om Örestad vs Nordhavn. Jag skulle mycket hellre vilja bo i Nordhavn än i Örestad. Mycket modern arkitektur saknar det mänskliga, det är tur att man förhoppningsvis hittar tillbaka till det mänskliga och varma istället för ett formspråk som totalt skriker ”människa göre dig inte besvär”. Vårt samhälle måste i planeringen vara mänsklig och varm, gärna med ett ack så farligt ord inblandat såsom ”romantiskt”.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s