Gågatan utan butiker

Tänk er detta. Tidningen Guardian har gjort det. I en artikel nyligen tog man upp idén att vi måste börja fundera på vad centrum skall vara om vi inte har några butiker. Bakgrunden är naturligtvis de problem som detaljhandeln har, nu senast illustrerat av nedläggningen av HMV och Blockbuster. 

Här hemma i Sverige så tycker ju politiker att de inte skall lägga sig i marknadskrafterna. Åtminstone inte när det gäller byggandet av köpcentra. Om man får tillåta sig en jämförelse med sjukhusbyggande så skulle ingen våga påstå att det skall lämnas åt samma marknadskrafter. Det finns fler områden i samhällets infrastruktur där ett politiskt övervägande är nödvändigt men som sagt inte när det gäller köpcentra tydligen. Köpcentra som dränerar och trivialiserar våra städer.

Tecken börjar synas att centrumhandeln tappar även här hemma. I Sundsvall, Uppsala och Trollhättan har man gett luft åt oron. Kanske drabbas fler av insikten att ansvaret för livet i centrum inte bara kan bäras av handelns aktörer.

Läs här i Guardian

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s