Sundsvall – Kristianstad nästa?

Sundsvall hörnhusSundsvall har en unik och mycket vacker stadskärna, som Kristianstad. Samtidigt har man ett av Sveriges största och fulaste externhandelsområden – Birsta. Detta förhållande tycks skapa kluvna känslor – åtminstone bland dem som skriver i den lokala tidningen. Man redovisar allt från ett naivt och trosvisst försvar för den rådande ordningen – till rena självföraktet.

 

 

 


Sundsvalls stenstad är framför allt resultat av en förödande brand den 25 juni 1888
skriver byggnadsantikvarien Anders Stjernberg i en av sina böcker. Efter ett rasande förlopp ödelades staden på mindre än nio timmar.

I samma bok, I portgången till en ny tid, skriver Anders Stjernberg:

Sundsvalls stenstad utgör ett av de mest renodlade exemplen på en 1890-talsstad vi kan se i Sverige idag. Stenstaden är i sig inte stor – 51 kvarter genomkorsade av 7 längdgator och 11 tvärgator – men både dess skala på höjden och tätheten i det gamla rutnätssystemet i stadsplanen från 1650 gör att man upplever den större. Till upplevelsen bidrar naturligtvis också den arkitektoniska mångfalden, de påkostade exteriörerna och den fantasifulla utformningen av detaljer.

KnaustDet var från sågverksindustrin som pengarna kom och via internationella kontakter skapades drömmen om den europeiska storstaden som skulle realiseras. Det var byggnader man aldrig skådat i Sundsvall tidigare både i skala och volym. Till stadsbilden lades också parker och trädplanterade gator, alléer och en Esplanad.

Ovanståend stycke är hämtat ur en bok om Hotel Knaust i samband med renoveringen och nyinvigningen 2002, också skriven av Anders Stjerberg. Hotel Knaust är förmodligen den byggnad som är mest känd utanför staden. Med all rätt.

birsta citySundsvalls stenstad har i stort sett undgått den förändringsdramatik som drabbat andra stadskärnor som i t.ex. Gävle, Uppsala, Stockholm, Norrköping och Västerås. Men Sundsvall har också ett externhandelsområde som heter Birsta. En rörig samling lådbutiker  en bit utanför staden. Dit åker Sundsvallsborna och gör inköp och går i ”gallerior”. Cityhandeln stagnerar. Inställningen till detta handelsområde tycks vara kluven hos Sundsvallaborna själva. I en krönika den 18 januari i år spyr krönikeren Christer Nygren ut sitt förakt eller snarare självförakt. Birsta City Blues heter den.  Läs här.

Å andra sidan kan en kollega på Sundsvalls Tidning i en ledare i rubriken utropa att expansionen i Birsta skapar fler jobb . För den som orkar se på utvecklingen något längre tillbaka än de senaste åren så är det i stället så här:

I början av 1950-talet hade Sverige 83 000 arbetsställen inom detaljhandeln. Trettio år senare var tre fjärdedelar av dem borta, när nya kedjeföretag ersatte de självständiga butikerna. Och så fortsätter det. Det kallas ibland produktivitetsutveckling – men det innebär också att du som konsument får längre väg till butiken och du får klara dig i stort sett själv i butiken.

Varför har det blivit så här då?

Jo redaktören framför ett argument som jag hittills inte sätt särskilt ofta  i debatten. Människor är lata. Det är människors lathet att centrum utarmas. Det skulle inte ha något att göra med att politiker och deras tjänstemän lagt över ansvaret på att skapa livfulla innerstäder på handeln.

Häromkvällen var jag inbjuden att delta i ett möte i Staffanstorp med handlarna där. Magnus Kroon från Svensk Handel talade. Jag frågade arrangören varför inga politiker eller tjänstemän var närvarande. Är de inte intresserade?

Jodå – de sitter i styrelsen för näringslivsorganisationen (Staffanstorp Business Portal) blev svaret.
Men dom var inte där. Dom var inte med och diskuterade det lokala livet i centrum. Det fick handlarna ansvara för. Detaljhandelsföretagen har ansvar för sina företag. Där ligger handlarens engagemang. Om en stads centrum och karaktär skall leva så krävs engagemang. Det räcker inte med att anställa någon slags centrumledare. Om stadens centrum görs attraktivt så vill människor vara där – de är inte lata – och då trivs dessutom handeln.

Ledarskribenten i Sundsvalls Tidning har talat med en kollega i södra Sverige där det vuxit fram en opposition mot en externetablering. Det är lätt att föreställa sig vilken tidning denne kollega kommer ifrån. Sundsvall framställs där som ett dåligt exempel och något som man i staden i södra Sverige inte vill efterlikna. Krönikören Christer Nygren visar att det finns fog för oron.

Är det Christer Nygrens dystopi som väntar även i Kristianstad?

3 reaktioner till “Sundsvall – Kristianstad nästa?”

  1. Visst har redaktören rätt i att människor är lata. Min betraktelse på temat är en krönika med titeln ”Bygg om In-gallerian till drive-in” och hittas på dagbladet.se/nygren.:)

    Gilla

  2. Då jag såg bilder ifrån Sundsvall så påminde de om Kristianstad, hoppas att Sundsvall är klokare än vad galenpannorna i kommunens korridorer tycks vara här!

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s