Nytt liv i förorten.

Idag går ett antal ledande Stockholmspolitiker ut i Svenska Dagbladet och förordar en utflyttning av verksamheter från innerstaden. Bra förslag!

I artikeln i Svenskan föreslås utflyttning av administration och kommunala bolag. Vad man tillägger är dessutom att

”då kan vi få en mer levande stadsbild i hela Stockholm, med fler affärer, bostäder, småföretagare, restauranger och kulturverksamheter.”

Idag bor ca 80% av Stockholms invånare i det som kallas förorter. Man pendlar in till centrum därför det är där arbetsplatserna alltid har legat. Sen industrialismens dagar. Vägar och kollektiva kommunikationer är uppbyggda i ett radiellt system för att understödja detta förhållande. På senare år har tvärförbindelser kommit till och fler diskuteras.

Nu har också modern teknik gjort oss nästan platsoberoende, även i arbetet. Varför vill man då inte arbeta i förorten. Svaret är att förorten (åtminstone i Stockholm) inte byggdes för att vara annat än ett ställe att bo på. Längs tunnelbana finns ett litet köpcentrum som är den lägsta byggnaden medan höghus ställdes ute bland tallarna.

Skall den process lyckas som man nu talar om måste förorten byggas så den tilltalar dem som har urbana värderingar – och det har vi numer allihop.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s