Om framtiden

Magritteeuralille copyEn av författarna till boken där jag medverkat med ett kapitel heter Troed Troedsson (länk ovan i sidhuvudet). Han skriver om vårt sätt att tänka om framtiden. Vi har tre modeller menar han:

  • Standard
  • Premium
  • De Luxe

Standardmodellen innebär att det mesta blir som det är. En modell som fungerar ganska bra när det gäller att spå väder. Sannolikheten att vädret i morgon skall bli som idag är ganska stor.

Premiummodellen är lite mer avancerad. Man har sett att något ökar med en viss procent varje år och varför skall det inte fortsätta att göra det. Extrapolera kallas det.

De Luxe modellen kräver att man har ett mycket mer öppet sinne. Saker och ting kan inträffa som vi inte kunde förutse med extrapolation. Idagarna har det gått en TV-serie om Jan Stenbeck. Dåvarande VD Daniel Johannesson berättar hur han på en Davos-konferens 1983 fick frågan hur många i Europa som skulle använda mobiltelefon år 2000.
– Fem procent av befolkningen svarade han.
Han blev enligt egen utsago utskrattad.
Man kan beskriva det som att åhörarna i Davos, som brukar beskrivas som de mest kompetenta att diskutera världsekonomin, inte ens hade orkat sig fram till Premiummodellen i tankeverksamheten.

Så låt oss då gå över till det ämne som denna blogg så ofta handlar om – köpcentra.

Troedsson nämner också en annan viktig aspekt på framtidssyn, nämligen den som har mest att vinna på de enklare modellerna är de som lyckats bäst hittills.
Ständigt får vi höra att nu ökar konsumtionen med någon procent eller jämfört med någon annan stad så ligger man lite efter. Slutsatsen är att det finns ”utrymme” att bygga ett köpcentrum till. Det resonemanget har man framgångsrikt sålt in på våra politiker i många år. Det har ju lyckats så bra hela tiden, så varför ändra på det. Sättet att se på framtiden är väl enligt modellerna ovan en kombination av Standard och Premium. Inte ens den kraftigt växande e-handeln betraktas ur något annat perspektiv. Den har 5% av den totala detaljhandeln i dag och kommer väl att öka med några procentandelar framöver tycks man resonera. Ingen vill väl se ett hot i det som rycker undan förutsättningarna för det som lyckats så bra hittills.

Men – många förändringar börjar långsamt och vi överskattar ofta hastigheten i förändringen. När sen inte något tycks ske som vi trott så underskattar vi kraften i förändringen. Uttryckt på ett annat sätt så säger man ibland att när en förändring omfattar 15% av en population så inträffar ett brott i alla utvecklingskurvor och vi tvingas se på ett annat sätt.
Som jag visat, nästan till tjatighet, så finns tecknen på att köpcentrumepoken är över. Men inte ens den signal det innebär att man i USA slutat bygga regional malls tycks påverka de i Sverige som år fångna i sitt standardtänkande. Man målar en bild av verkligheten som den var och som man vill den skall vara.
Nedan en travesti på Magrittes kända bild.Magritteeuralille copy

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s