En tredjedel av butiksarealen blir överflödig 2025

IMG_6995Det är en framtid som förutspås för detaljhandeln i Danmark. Hotet kommer från e-handeln. Vad är det som säger att det inte kan ske i Sverige?

I en rapport från det danska Institut for Center-planlaegning räknar man med att upp mot en tredjedel av butiksarealen blir överflödig. Resultatet från en analys visar att mindre och mellanstora orter kommer att tappa sina klädbutiker, skobutiker, järnaffärer, optiker, guldsmeder och andra s.k. urvalsvarubutiker.

Dagligvarubutikerna kommer att klara sig bättre eftersom effekten av e-handeln inte bedöms bli så markant som den kan bli för urvalsvarusektorn. Den analys man gjort har målat upp tre scenarier.Det mest vittomfattande innebär att 15% av dagligvaruförbrukningen och 50% av urvalsvaruinköpen täcks av inköp via internet. Det skulle innebära att de nästa 12-13 åren kommer 3,7 miljoner kvm av de totalt 11 milj kvm som idag används för detaljhandel att bli överflödiga.

Idag finns det i Danmark 210 orter med mer än 3000 invånare som har en urvalsvaruhandel på en viss nivå. Om man inte gör något extraordinärt kommer inom 12-13 år riktigt många av dessa orter inte ha det som någorlunda täcker de flesta hushålls grundläggande behov.

Orsaken till denna möjliga förändring av detaljhandelsstrukturen är framväxten av e-handel. I Sverige ligger ökningstakten för e-handel f.n. på 13% per år och den andel av befolkningen som e-handlar växer långsamt men stadigt. Bland dem som är 18-29 år hade 80 procent e-handlat under första kvartalet. I Danmark som tillsammans med England är de länder där e-handeln kommit längst, uttrycker man det så här:

– Unga människor köper mer än 50% av deras varor på nätet, och det kommer inte att ändra sig. Tväretmot. Det kommer att bli allt vanligare.

Konsekvenserna av e-handeln blir stora för övrig detaljhandel och för de som äger fastigheter med detaljhandel som hyresgäster. Men det kommer också betyda stora förändringar i de mindre orter som drabbas. Något som kan ses redan idag på flera platser. Skåne har en för svenska förhållanden unik tätortsstruktur. Detta kan drastiskt komma att ändras. Utöver e-handeln är tillkomsten av stora regionala köpcentra en av de drivkrafter som ligger bakom förändringen.

Nedan visas en kartbild över tätortsstrukturen ur Region Skånes rapport, Flerkärnighet i Skåne.Skanningsbild 1

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s