Emporias generösa sida

Emporia vill ”bara” ha hälften av all köpkraftstillväxt i Malmö med omkretskommuner. Ett slags generositet som bara den som är störst kan tillåta sig.


Köpcentret Emporia har nu varit öppet en månad.De första fyra dagarna var varenda Malmöbo där, räknat i antal besökare. Man har nu kommit upp på besökssiffror som man räknat med att uppnå när området runt centret skall vara fyllt med bostäder och arbetsplatser. Det är sannolikt att många besökare kom för nyfikenhetens skull. Det är roligt att titta på något nytt. Eller som en besökare som intervjuas i Sydsvenskans pappersupplaga den 12 dec säger:
–  Det är så stort, man kan promenera i flera timmar.
Det är nog det många av besökarna gjort hittills – promenerat och tittat. En handlare inne Malmö som varit erbjuden att etablera i Emporia valde att tacka nej efter att besökt centret flera gånger. Hans kommentar var:
–  De har ju inga påsar.
Kunderna hade alltså ingenting i händerna som visade att de hade köpt något. Nu omsattes dock 160 miljoner den första månaden så alla var inte tomhänta.

En representant för Emporia förklarar att köpkraftstillväxten sen 2008 i Malmö med omnejd (läs omkretskommunerna) varit 5,5 miljarder. Emporia vill bara ha hälften av detta säger denne person. Resten kan de övriga ta. Han ser inte Mobilia och ett utbyggt Entré som ett hot. Det finns en marknad åt dem också, säger han.

En sån generositet!  – Vi behöver bara hälften.

Men omkretskommunerna då? Den ring av kommuner runt Malmö som bildar hälften av det marknadsområde som Emporia, Mobila och de andra köpcentrumprojekten räknar med. Här bor i stort sett lika mycket folk som i själva Malmö. Om man där vill ha lite service i samband med utbyggnad av bostadsområden eller bara för att behålla det man har. Då vill Emporia ha hälften av den köpkraft som skapas. Om detta skrev jag i Sydsvenskan i somras – om du vill påminna dig så läs här.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s