Segevång, Malmö – när verkligheten inte räcker till

Då får man väl bättra på den. Måla över och visa en ny sida – eller iscensätta. Det som Malmö Stad visar på sin hemsida för tankarna till filmen Truman Show – om mannen som ovetande levde i en reality show (se filmklipp nedan). Man har iscensatt ett förortstorg i Malmö med ”torggängare”. Torget ser annars ut som många andra inklusive frånvaron av människor. De allra flesta av denna typ av torg saknar liv och rörelse eftersom det inte var meningen att det skulle vara sådan aktivitet. Segevång är ett vanligt exempel på funktionalismens uppdelning av livet – en plats för arbete, en för boende och sedan stora vägsystem som binder ihop alltihopa. Torget – ja det var en serviceenhet där man inhandlade förnödenheter och sen åkte hem. Nu har man gjort en film där fyra personer traskar fram och tillbaka över det i stort sett tomma torget – för att skapa liv. De som inte var statister på Segevångs torg efterlyste bättre affärer och mer service.

I Sydsvenskan dementerar en ”kommunikatör” att det hela är på riktigt men man vill väcka debatt om hur man kan förbättra torget.

Det är inget lätt fix man säger sig vilja påbörja. Liknande försök har gjorts på andra håll, i Göteborgs förorter och i Rinkeby t.ex. Problemet ligger i hela den byggda miljön. Det är helt enkelt byggt så att det inte finns någon naturlig plats där det känns spontant att mötas på. Till skillnad från hur städer sett utan sen romartiden omgärdas dessa förortstorg av några envånings lådliknande byggnader placerade för sig själva utan sammanhang till de bostadshus som gärna är både höga och långa, separerade utan kvartersbildning. Torget är oftast också utan rumsbildning och känns ej trevliga att vistas på, Med eller utan statister.

Man får väl vara tacksam för det lilla och glädjas åt att man upptäckt problemet.

Vad som är svårare att glädjas åt är att Malmö Stad givit grönt ljus de senaste åren för investeringar i köpcentra för ca 3 miljarder. Häromdagen kom beskedet att just det köpcentrum som kanske slagit undan fötterna på det lilla Segevångs Torg, nämligen Malmö Entré efter bara några år skall byggas om för ytterligare 300 miljoner.

Läs mer om köpcentruminvesterare och samhällsplanering här eller om köpcentra contra allmänna platser här.

Och här är ett klipp från True Man Show när en studiolampa dimper ner.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s