Triangeln tar över stan


Köpcentret /gallerian Triangeln i Malmö byggs om och till. Med sina dryga tjugo år har man mer än väl passerat livslängden för kommersiella miljöer som denna. Miljöerna måste regelbundet anpassas för att stämma med inredningsstilen i butikerna. Triangelngallerian tillkom i början av den period då allt skulle vara vitt. Det smittade också som bekant av sig i heminredningsmodet. Folk målade både väggar och golv vita och hade vita möbler. Till slut såg hemmen ut som en plats man tänker sig man kommer till när man dött.

Nu skall i alla fall mycket av det vita bort i Triangeln. In med tegel. Ett konkurrerande centrum, Mobilia, satsar ännu mer på tegel. Man vill ge ett intryck av att var lite mer äkta, autentisk som det heter.

De nu tegelklädda pelarna skapar en nästan sakral stämning i köptemplet. Innehållet lär vara ungefär detsamma som tidigare. Man har inte lyckats få Apple att öppna butik här. Det skedde i stället hos Emporia som öppnade nyligen. En Applebutik är den främsta bekräftelsen nuförtiden på att ett köpcentrum hänger med i konkurrensen. Även i Stockholmsområdet etablerade Apple utan för centrum i köpcentret Täby Centrum.

Emporias ägare sa nyligen att den stora revolutionen inom köpcentra är att de starka varumärkena blir allt färre. Det märker vi ju. Köpcentra satsar därför på att bli mötesplatser. Alla köpcentra skall numera vara mötesplatser. Någon skrev i Sydsvenskan att vi inte behöver fler mötesplatser, vi behöver fler möten. Det är inte heller mötesplatser som är det egentliga ärendet för alla köpcentra. Syftet är att vi helt enkelt skall vara där, oavsett om vi möter någon eller ej.

Utanför Triangeln, på gågatan Södra Förstadsgatan, dyker det upp fler tomma lokaler. Det viktigaste offentliga rummet, gatan, dräneras så sakteliga. Allt mer av verksamhet flyttar in i köpcentren. Det statligt ägda (Vasakronan /AP Fastigheter) hymlar inte om saken. Nästa år ”2013 tar vi över staden”. Nu är väl detta påstående en kaxighet som reklambyrån hittat på. Men mot bakgrund av vad som sker runt alla centra så blir det mindre lustigt.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s