Ansvar nu – och sedan / Responsability now – and then

Nuförtiden ägs allt fler fastigheter av s.k. långsiktiga kapitalförvaltare. De skall se till att pensionskapitalet behåller och helst ökar i värde. För sin organisation har man folk som kan räkna och hur man sköter tillsynen av kapitaltet. Däremot har man numer mycket sällan folk som intresserar sig för hur fastigheterna mår. Sånt kallas outsourceing.

I Malmö bygger nu NCC Development en tillökning av Triangelns köpcentrum och som man själva uttrycker det: Mitt i hjärtat av Malmö centrum utvecklar NCC Öresundsregionens hetaste shoppingdestination med plats för många butiker.

Ytterligare 12 000 kvm läggs till det redan befintliga 24 000 kvm och gallerian blir därmed störst i Malmös innerstad. Det hela är inte klart ännu men kanske har man skrivit hyresavtal för framtida hyresgäster. Projektet har föregåtts av långa diskussioner med stadens planerande myndighet.
Nu vill NCC sälja projektet. Innan det är klart.
Med stor sannolikhet kommer en långsiktig kapitalplacerare, svensk eller utländsk, att köpa.
Det innebär att ansvaret för hur projektet utvecklar sig när det väl är klart inte ligger hos dem som initierade det. De ville bara bygga och utveckla som det heter. Inte heller staden tar något ansvar men är ändå de som genom sitt planmonopol gett tillstånd för projektet.
Den troliga långsiktiga förvaltaren kommer sannolikt inte heller han ha någon egen organisation som  kan ta hand om fastigheten.
Om det då inte blir som man tänkt. Om det inte blir Öresundsregionens hetaste shoppingdestination. Vad händer då? Det är som bekant fler om budet. Emporia och Mobilia t.ex.

English text below

I samma stad, Malmö, finns också köpcentret Entré. Det projektet drevs fram av företaget TK Development. Entré såldes in på Malmö Stad som ett “upplevelesecentrum” . Ingen begrep väl egentligen vad som menades. Lite biografer och restauranger men ingen hos staden tänkte på alla butiker man skulle klämma in.
Malmö Entré såldes till tyska Commerz Real innan ens detaljplanen var klar. Nu går Entré inte bra, vilket jag redovisat flera gånger. Man har ca 30 tomma butikslokaler.
TK Development försvann ju snabbt och känner naturligtvis inte det minsta ansvar för vad som nu händer. Staden som trodde det fanns något som heter upplevelsecenter känner naturligvis inget ansvar för det troliga ombyggnadsprojekt som nu väntar. Commerz Real har redan beslutat att upphöra med finansiering av köpcentra. Ägaren Commerzbank går så dåligt att man inte har råd helt enkelt.
På vem faller ansvaret tyngst när stora projekt som köpcentra fallerar. De som initierade projektet med hjälp av konsulter har försvunnit, de nuvarande ägarna har kanske ingen organisation heller att svara på frågor. I andra kommuner har man haft problem att hitta någon att tala med när det varit utländska kapitalplacerare som är ägare. Men bollen hamnar ändå hos kommunen som har gett planen godkänt. Ofta har man litat på konsultrapporter, ibland beställda av den som vill investera. Men – om kommunen inte  kan sätta sig in i långsiktiga konsekvenser – så skall man inte ge tillstånd att bygga stora köpcentra som får konsekvenser för den egna stadens struktur och påverkar omgivande kommuner. Jamen då blir det svårt att överhuvudtaget bygga köpcentra! Just det.

At present more and more properties are owned by long term capital investors. Their aim is to protect the pension capital and if possible increase its value. They have a staff who can make the necessary work for looking after the assets. On the other hand these companies nowadays seldom have people who are interested in the status of the properties. That is outsourcing.
In Malmö, NCC Development is building an extension of the Triangeln shopping centre. They describe it like this: In the middle of the heart of Malmö centre, NCC Development is developing the hottest shopping destination in the Öresound region with space for many shops.
Another sqm is added to the existing 24 000 sqm making the galleria the biggest in the inner city. The project is not finished yet but they have probably signed the necessary leases. The project is discussed at length with the city of Malmö.

Now NCC want to sell. Before it is finished.
Probably a longterm capital investor will buy it, Swedish or foreign. This means the responsability for how the project will develop after it is opened will not stay with those who initiated it. Neither will the city feel any responsability regardless of their plan monopoly and their consent to start building.

What happens if thins turn out differently? What if the centre will not be the hottest in the region? What happens then? Their are more players coming into the game. The Emporia centre opens in a few weeks, developed by Klépierre and the Mobilia centres extension will be ready next year.

In the same city there is also the Entré centre. That project was developed by TK Development. It was marketed to the city as an experience centre. Nobody knew then what that meant and the still don´t. Some cinamas and restaurants – not a lot of shops.

The Entré centre was sold to Commerz Real before the planning permission was completed. Now the centre suffers with an estimated vacancy of 30 premises out of 75. The City of Malmö does not feel responsible for the situation and Commerz Reals owner the Commerzbank has no money for more investment in retail.
Who is responsible when big shopping centre projects fail? Those who started it are gone. The present owner has no dedicated staff for this kind of probelm. It all ends up with the city who gave the permission to build. But if the city does not have resources to understand the witdth of the problems, then they should not give the building permissions to project that have severe implications for the city structure and also have an impact on neighbouring communities.

Well then it will be hard to build big shopping centres at all!

Yes – of course.

 

2 reaktioner till “Ansvar nu – och sedan / Responsability now – and then”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s