C4-Shopping lyser i lånta fjädrar / C4-shopping feathers its own nest

English below
Det köpcentrumprojekt i Kristianstad, som beräknas bli klart 2014 kallas C4 shopping. På sin hemsida gör man en koppling till den danske kungen Christian IV och Kristianstads grundande genom att man fick stadsprivilegier 1622. Exakt 300 år senare, 1922, grundades företaget Bergendahls. Det är detta företag  under varumärket CityGross, som hittills är den enda kända hyresgästen i det blivande köpcentret. Skall man skriva om historia i detta sammanhang är det i så fall CityGross som är relevant.

Jag vet inte vad det är som driver köpcentruminvesterare att söka ikläda sig andra kläder än sina egna. Skäms man över futtigheten i det projekt man driver. I C4 Shoppings fall slutar det inte bara man att man drar in danska kungahuset.

Man har arkitektur också. Så här låter det på hemsidan.

Ågrenkonsults arkitekter har fångat upp Christians IV:s tanke om den moderna renässansstadens linjer, omtolkat dessa till nutida förhållanden och skapat en modern formgivning. Med denna formgivningsidé har de skapat en röd tråd mellan dåtid och nutid, det gamla och det nya.

Lika lite som det finns minsta historisk anknytning till danska kungahuset finns det någon beröring med renässansens arkitektur i den sedvanliga lådbebyggelse som skisserna visar. En av de främsta arkitekterna under renässsansen var Andrea Palladio (1508 -1580) som inspirerat till många storslagna villor inte minst i England. Nedan en bild på Palladios Villa Rotonda som ligger i Norra Italien. Jag ser ingen likhet med C4-shopping men man måste nog ha minst fem års arkitektutbildning för att inte begripa det.

A shopping centre outside Kristianstad is due to open in 2014. On the website the company, C4 Shopping, claims some heritage to the danish king Cristian IV who founded the city of Kristianstad. They also curiosly mean the box centre is in line with the renaissance architecture of the times of the king. As an example you may look at the works of Andrea Palladio. I do not see any resemblance with the stereotypcial box centre and Palladios work. You must have at least five years education as an archtitect, not to understand that.

 

 

3 reaktioner till “C4-Shopping lyser i lånta fjädrar / C4-shopping feathers its own nest”

  1. Samhällen behöver alltid utvecklas. Men det kan antingen ske genom centralstyrning och storskalig skrivbordsplanering, i praktiken med storföretag i samarbete med kommunpolitiker. Eller genom gradvis förändring som drivs underifrån av enskilda människor och lokala företag, med politiker som vid sidan av fokuserar på att skapa förutsättningar för utveckling snarare än att styra den.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s