Andras pengar – i Kristianstad

Idag 27.9.12 skriver Kristianstadsbladet om de stora köpcentrumprojekten som nu förbereds med stängning av parkeringsplatser och andra byggarbeten.

– Det närmaste året balanserar handeln i Kristianstad på en knivsegg. Det handlar om att hålla näsan över vattenytan när hela staden byggs om, och parkeringsmöjligheterna är kraftigt försämrade.

Det borde inte vara någon överraskning. I de utredningar som kommunen själva beställt varnar man för effekterna av alla projekten. Nordplan skriver t.ex.:

– Närmarknaden för stadskärnan är jämförelsevis svag – tätorten har ca 30 000 inv. Nordplan bedömer att det finns en betydande risk för att Kristianstad får en liknandeutveckling som t.ex. Uddevalla och Trollhättan där externa köpcentra har tagit över stadskärnornas roll som dominerande handelsplats för shopping.

Ordföranden i handelsföreningen i Kristianstad heter Martin Nilsson och han uttrycker det som tyvärr är en erfarenhet man gjort på andra platser

– Om ytterområdena vänder oss ryggen och hittar nya köpvanor under den här perioden är det illa, för det är otroligt svårt att sedan vända trenden och locka tillbaka dem till Kristianstad.

Stora kapitalstarka företag, t o m internationella kommer nu och tar över handeln i Kristianstad. Man undrar om de som beslutat om planerna för dessa förstår hur det är att driva detaljhandel. Med undantag för större ICA handlare som lyckas komma upp i inkomster i nivå med storföretagsledare, så är vardagen en kamp för likviditeten. En politiker förstår sällan att ett år eller bara några månader av minskad försäljning kan innebära hot om företagets existens.
Jag vill inte påstå att alla politiker i Kristianstad är sådana men med tanke på hur lättvindigt man tycks ha handskats med skattebetalarnas pengar i fallet med arenan som tidningen Vi skrev om tidigare i år, så undrar man.

I köpcentrumfallen är det inte skattebetalarna som investerar, men det är många som kommer att få försämrad service och det kostar pengar det också.

2 reaktioner till “Andras pengar – i Kristianstad”

 1. Hej!
  Mycket kloka ord, vilka visar på kunskap, som tyvärr tycks saknas hos våra politiker! De fyller på med den ena utgiften efter den andra. Samtidigt har de mage att säga, att de är rädda om skattebetalarnas pengar! Det får man inte att gå ihop. De har fullständigt drabbats av hybris.
  Ingegärd L-M

  Gilla

 2. Tack Ingegärd för din kommentar.
  Med anledning av den aktuella ”vinstdiskussionen” i media skulle debatten bli bättre om man istället talade om rörelseresultat. Jag misstänker att många tror att vinst är något som liknar det som ibland uppstår vid lotterier. Jag har t o m läst att omsättning jämställs med att ”tjäna” pengar.
  Hlsn
  Anders Almér

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s