The Duke of Westminster – now also in Burlöv

Burlöv center, numer ägt av en hertig

Scroll down for English

Nej.
Jag menar inte att den 6:e Hertigen av Westminster också skulle var hertig i Burlöv. En sån titel finns ju inte. Den finaste titeln i Burlöv är kommunalråd och det kan hertigen inte heller vara eftersom han inte ens ställt upp i kommunalvalet.
En del Burlövsbor kanske sträcker lite på sig ändå. I Burlöv har man i 40 år i stället för ett riktigt centrum fått nöja sig med ett köpcentrum, Nu kommer hertigens bolag, Grosvenor Fund Management och köper Burlöv Center för 1,2 mrd kr. Köpet innebär en direktavkastning om 5,5%. Säljare är det holländskt ägda företaget Eurocommercial.

Att just hertigen av Westminster köpt Burlöv center är inte så dumt. Allra bäst vore om han köpte hela kommunen. Hertigen har nämligen som princip, åtminstone i London, att inte sälja utan han hyr ut istället. På 99 år. Leasehold kallas det. Det innebär att han som fastighetsägare tar ett långsiktigt ansvar för den mark där husen står på. Kontrasten kunde inte vara större än till hur köpcentra köps och säljs i Sverige.

The City Hall of Burlöv

No!
I do not mean to say that the Duke of Westminster also is The Duke of Burlöv. There is no such title in Burlöv. The highest ranked official in Burlöv is the Mayor, which The Duke of Westminster cannot be since he has not participated in the local elections.
Some citizens of Burlöv might be a little proud anyway these days. In 40 years without a real centre in the little community of barely 17 000 inhabitants they instead have had to cope with a shopping centre. And now The Duke of Westminster comes and buy it through his privatly own Grosvenor Fund Mgmt. The seller is Eurocommercial and the price was 1,2 billion SEK. Yield 5,5%.
The fact that it is The Duke of Westminster that buys the centre is not that bad at all. On the contrary! I wish he would have bougth the whole community. In London he never sells, he leases for 99 years. It is called leasehold. That means there is a long time perspective in his land ownership.

 

En tanke på “The Duke of Westminster – now also in Burlöv”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s