Svensk Handel chattar

Idag, måndag den 17 sept, så kunde man chatta med Madeleine Johansson från Svensk Handel. Ämnet var alla nya köpcentrumprojekt som kommer i Malmö. Jag lyckades få till första frågan:

Anders Almér: Hej Madeleine Emporia och Mobilia kommer att ta en ansenlig del av sin omsättning från Malmös omkretskommuner och försämra förutsättningarna för den handel och service som finns där. Hur ser du på denna problematik?

Madeleine Johansson: Det kommer alltid att finnas behov av handel och service i de omkringliggande kommunerna. Detta för att upprätthålla en god service till de som lever och verkar i en kommun. Det gäller för dessa kommuner att på ett bra sätt tillgodose dessa personer, inte alla är beredda att åka långt för att göra sina inköp. Kanske hitta och framhäva sina kvaliteter för att locka besökare och få invånarna att handla ”hemmavid

Jag vet inte hur man skall tolka svaret. Är behovet till för att upprätthålla en god service? Är det inte tvärtom – en god service är till för att tillgodose de behov som finns.

Läs resten av chatten här. De följande kommentarerna ser inga problem i den stora expansionen av köpcentra som sker. I stort sett ingen kommer att drabbas. Svensk Handel som emanerar ur Köpmannaförbundet var under köpcentrumutbyggnadens första decennier stark motståndare till köpcentra. Idag är man dess uttolkare och försvarare. Varje år ger man ut en tjock rapport där man redovisar köpcentra-utveckling men också utvecklingen i ett antal stadskärnor. De senare kategoriseras och jämförs precis som köpcentra. Så bidrar Svenska Handel till likformningen och trivialiseringen av våra städer.

4 reaktioner till “Svensk Handel chattar”

 1. Jag antar att Madeleine Johansson måste svara som hon gör. Annars hade hon inte haft det jobbet. Men självklart påverkas en kommun som tex Svedala av närheten till i första hand Jägersro och Mobilia. Men även av närheten till Emporia. ICA klargjorde på ett tidigt stadium i planeringen för sin nya butik i Svedala, att man måste hinna före ICA i Emporia, annars tänkte man inte satsa i Svedala. Allt hänger samman, på gott och ont.
  Bengt Eriksson
  Svedala

  Gilla

 2. Enligt mig är synen på handel och vikten av handel i stadskärnan/centrum snedvriden. Det viktiga är inte att det finns handel i centrum. Klarar sig invånarna utan det så är det inte ett egentligt problem. Sedan finns det givetvis alltid en del av invånarna som har ett behov att kunna handla i nära anslutning till sitt hem, behovsinköp. Tyvärr verkar ekonomin idag vara uppbyggd kring konsumtionssamhället där impulsinköp är en viktig del för många butiker. När impulshandeln slås ut och flyttas till köpcentrum blir behovshandeln lidande då de lokala butikerna inte längre kan leva på den krympande omsättningen och bland annat p g a de icke-marknadsanpassade hyror i stadskärnan.
  Problemet är också att många stadskärnor idag inte fyller någon större funktion än handel och att handel är det enda upprätthåller stadskärnans sociala funktioner.
  För att lösa problemet tror jag man måste satsa på att skapa naturliga mötesplatser i stadskärnan, inte försöka få fler butiker att öppna eller lägga det lilla överskott de har på att försöka marknadsföra sig – det finns inget att vinna på det så länge invånarna åker till ett köpcentrum, det är ekonomiskt ohållbart. Mer handel föder inte en bättre ekonomi i stadskärnorna. Först måste vi få invånarna att börja använda stadskärnan. Samlingsplatser föder i sin tur ett behov av utbyta av varor och tjänster.

  Och det jag egentligen skulle svara på innan jag svävade ut var att jag håller med om att ”en god service är till för att tillgodose de behov som finns”. Behoven är dock inte enbart handeln utan också sociala. Att skapa naturliga mötesplatser i centrum – ett behov som både invånarna och handeln vinner på.

  —-
  Får även tacka för de tidigare boktipsen kring köpcentrumen historia (Mall Maker och Merchant of Illusion). Har nu läst dessa två och vet var jag ska fortsätta. Har du fler tips på böcker som kan vara intressanta att läsa inom ämnet, både historiskt och nutid, tar jag gärna emot fler förslag.

  / Ulf Liljankoski

  Gilla

  1. Tack för din kommentar Ulf. Jag kan bara säga att jag håller med dig. Handelns uppgift är inte att skapa liv i stadskärnor och när de nu inte gör det längre måste vi skapa attraktiva platser ändå.
   Hlsn
   Anders Almér

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s