Posten stänger – Amazon öppnar / The Post office closes – Amazon opens

Scroll down for English
Posten har i Sverige stängt stora delar av sitt postkontorsnät. Vi skickar inte brev – vi mailar. Brevförsändelserna fortsätter att minska. Men det gör inte paketen. Vi handlar på nätet och får paket hemskickade med Posten. Nu testas nya idéer som kan ändra på detta och mer därtill.

I Tyskland uppskattar Deutsche Post att vart fjärde paket kommer från Amazon enligt den tyska affärstidskriften Wirtschaftswoche. Hur det är i Sverige är obekant. Varken Postens kundtjänst eller dess presservice har någon information att ge om hur stor andel av paketen som kommer från Amazon. Varför är nu det så viktigt. Jo -Amazon har på försök startat Amazon Locker, egna utlämningsställen i San Francisco, Seattle, New York och London. Här kan kunden hämta dygnet runt genom att slå in en kod som man får per mail. Idag använder man sig som sagt av distributörer som UPS, Posten i Sverige, Fedex m fl men man kan tydligen tänka sig att sköta detta själv. I Seattle testar man även att distribuera livsmedel med en egen vagnpark.
Här kommer det intressanta in. Många har fortfarande uppfattningen att Amazon är distributör av böcker. En titt på deras hemsida visar att de säljer det mesta. När det gäller böcker så har försäljningen av e-böcker blivit större än pappersvarianten i USA.

Borsett från det trista i en ökad konkurrens för svenska Posten så kan Amazons tankar få betydelse av större format. Sverige är det land som enligt organisationen World Wide Web Foundation är mest ”moget” när det gäller internetanvändande. Nummer ett i hela världen för att förtydliga. Ur rapporten:

Av alla 61 länder, så tar Sverige topplatsen i årets rankning, med höga resultat i alla tre under-index. Men en del av resultaten är överraskande: Sverige toppar listan för generell ”impact” av webben (det viktigaste under-idexet), man hamnar sen på första eller  andra plats i andra index.

Min fråga till dig trogne läsare av denna blogg blir då:

 • Tror du att en internettjänst med en bekväm distributionsservice enligt vad Amazon nu bygger – kommer att ha någon betydelse för detaljhandeln?
 •  Kommer världens mest internet-tillvanda folk hellre strosa omkring i någon av alla lådbutiker där man inte hittar någon att fråga eller sitter man hemma/ på jobbet och väljer ut vad man vill ha och åker sen och hämtar det?

Säg inte att du måste se och känna på grejorna först – det funkar inte så längre. Elektronikhandeln i Sverige håller på att konkurrera ihjäl sig. Det hjälper inte – de kan aldrig komma i närheten av Amazons lageromsättningshastighet och marginalförhållanden. Däremot kan de kanske hyra ut någon av sina lådor till Amazon Locker!
Som dom själva uttrycker det: Amazon.com – and your done.

 

 

 

 

The Post Office in Sweden has  closed a major part of its former outlets. We do not sent mail any more – we e-mail. The number of mail we send is declining. Parcels not. We are shopping at internet and get the parcels home by the Post. New ideas are now tested which can change all that and even more than that.
In Germany every fourth parcel comes from Amazon according to the German business magazine, Wirtschaftswoche. In Sweden the Post Office do not know. Why is that important? Amazon has started Amazon Locker, its own distribution centres in San Francisco, Seattle, New York och London. Here you can get your goods at 24 hour service by entering a code on a flat screen. Today Amazon use distributors like UPS, Fedex and others but will perhaps in the future do that themselves. In Seatlle Amazon distributes food with its own fleet of cars.

This is what is interesting. Many still believe Amazon is about books. Look at their website and you find they sell everything. E-books are more popular than the old thing – in US.
Apart from the sad thing of more competion for the Swedish Post, Amazons ideas might have a wider impact. Sweden is the country according to World Wide Web Foundation that has the highest ränk in internet use. We are number one! I quote from the report:

Of all 61 countries, Sweden takes top place in this year’s ranking, with high marks across   the three sub-indexes. But some of its scores are surprising: Sweden tops the list for overall impact of the web (the most heavily weighted sub-index), taking first place for political, second place for social and third place for Economic Impact. And it is second highest on the global list in terms of Readiness, scoring third for Communications Infrastructure and fifth for Institutional Infrastructure.

My question to you, my loyal reader, is the following:
Do you believe an internet service with at convinient distribution service such as Amazon now is testing – will have any impact on the retail industry?

Will the world most internet addicted people rather linger aroun in big box outlet wiht noone to ask rather than sittin at home or in your office and make your choice and then pick it up?

Do not tell me you have to see and feel the merchandise first – it does not work like that any longer.

The electronic retail brands in Sweden are competing in a deadly race. Does not help them. They will never come close to Amazone stockturn or margins. Maybe they in the future can lease a few of their boxes to Amazon Locker? As they say : Amazon. com – and your done.

 

 

 

 

 

6 reaktioner till “Posten stänger – Amazon öppnar / The Post office closes – Amazon opens”

 1. Den sortens digitala tjänster som dyker upp och tar delar av detaljhandelskakan är ju dessutom sådana som startats av entreprenörer (även Amazon en gång i tiden), och inte de stora kedjorna. Media Markt hade fram till för inte alls länge sedan inte ens en produktkatalog på webben.
  Och där de stora multinationella bolagen genom finansiella muskler och fantasilösa köpcentrumprojekt omöjliggör för en mindre aktör att öppna en butik i relativt bra läge, är plötsligt läget det omvända online. Det finns inga digitala kvadratmeterpriser, vilket vänder upp och ner på spelreglerna.
  Den omställningen har väldigt, väldigt få större företag insett i Sverige – Åhléns hemsida fram tills nyligen har varit det stora skämtet i branschen.

  Men titta på Bemz, som har en butik på Odengatan, men säljer över hela världen. Ett typexempel på en mindre aktör vars tjänst mer eller mindre är helt digital, men har tagit steget till den fysiska världen och skapat något som inte är så mycket en butik som ett rum att inspireras i.

  Summa summarum – Där globala aktörer hotar närvaron för lokala aktörer i den fysiska världen, är de globala aktörerna fullständigt akterseglade av de lokala aktörerna på den lokala arenan.
  Vilket kanske kan ses som en poetisk rättvisa när onlinehandeln tar en större och större del av detaljhandelskakan varje år – vilket i det långa loppet gynnar de lokala aktörerna – oavsett var i världen de befinner sig.

  Gilla

 2. Old news in Germany as well, we’ve had Packstationen (http://en.wikipedia.org/wiki/Packstation) for years now. Mine is right next to the supermarket I buy groceries at, both within walking distance. Great that something like that is now being rolled out in the US though. It’s a little different in that the lockers aren’t owned by UPS or Fedex or the post office, but by Amazon itself. One advantage to Amazon would be that all carriers could deliver to the lockers.

  Gilla

  1. Thank you for your comment. I did not know about ”packstationen”. I will have a look at them in a few weeks when I am in Berlin. My point however is that Amazon makes a difference. They represent such a big share of all packages distributed so there is a chance for a totally new concept within retail. DHL and others are just distributors, they do not sell the products they distribute.
   Regards
   Anders Almér

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s