Bra exempel på lokalt inflytande

I en artikel i DN idag beskrivs ett medborgarinflytande på planering. Eftersom det inte är så ofta sånt sker är det glädjande att se exempel där ett inflytande tycks ske.

Sundbyberg stoppade den pågående planprocessen och konstnären Kerstin Bergendal som arbetat med många offentliga interventioner i Danmark anlitades för att genomföra ett helt annat slags stadsplaneprocess. Med ryggsäck och videokamera har hon gått runt i Hallonbergen, talat med invånare om vardagsliv och framtidsvisioner och lagt deras tankar på nätet.

Inte sällan går det till på ett helt motsatt sätt. Politiker vet inte vad de skall tycka eller vågar inte utmana med en egen uppfattning. Man ber då några arkitektkontor att mot en viss (inte särskilt stor) ersättning inkomma med förslag. Det kallas för parallella uppdrag. Arkitektkontoren tycker inte det är särskilt roligt att lägga ner så mycket pengar som behövs (ersättningen räcker inte) så man sätter några projektanställda studenter att göra jobbet. Studenterna får chansen att rita de roliga saker de lärt sig under utbildningen som för det mesta är så fantasifyllt att det inte går att bygga.

Men. I Sundbyberg gjorde man alltså på ett annat sätt. Mycket bra som sagt. Se här en av de filmer som Kerstin Bergendahl gjorde. En länk till projektets hemsida finner du här.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s