Outlet-feber

I Frankfurter Allgemeine Zeitung beskrivs i en artikel outlet-febern i en del tyska städer. En liten insomnad stad, var femte utan jobb, i det tysk-holländska ingenmanslandet. De som tidigare susade förbi Rörmond, hade aldrig kommit på idén att vika av från motorvägen här. Sen öppnade 2001 outletcentrat där Armani, Prada och co sålde för 30 till 70 procent nedsatta priser. Ett outlet center brukar utformas som de själva kallar med ett village tema, dvs som ett småstadscentrum fast det bara finns butiker längs hela gatan. Det som ser ut som bostäder ovanför butikerna är bara blindfönster. Centret drog till sig pengar, arbetsplatser och massturism. Fler än fyra miljoner besökare kom förra året. Lika många som till svenska Ullared alltså. Särskilt tyskar tycker om detta outletcenter. Flera av besökarna gör en avstickare till stadskärnan och arbetslösheten har sjunkit till 7% sen 2000 jobb har tillkommit. Centret är den största arbetsgivaren i regionen.

Nu vill sålunda en rad tyska städer göra om detta. Är detta möjligt. Michael Nadler från Tekniska Universitet i Dortmund är kritisk. Städerna sluter ögonen för verkligheten. Han ser faran i att externcentra föröder innerstäderna. Etablerarna själva avfärdar kritikens som emotionell. Michael Nadler menar dock att man i diskussionen bortser från att läget (för externcentra) på inget sätt är kopplat till stadskärnan och det är osannolikt att denna drar nytta av etableringen.

Lite underligt är det att städer som t ex Duisburg har investerat miljoner i att göra en Europeisk stad där stadskärnan skall bli levande, samtidigt släpper fram dessa centra.

I Sverige är vi i stort förskonade från denna typ av anläggningar, men försök har gjorts vilket jag återkommer till.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s