Med staten som konkurrent

I en intressant artikel i Atlanctic Cities redovisas hur städer och framför allt mindre sådana finansierar etableringen av detaljhandelsföretag som konkurrerar ut den lokala handeln. I det här fallet gäller det stora sportbutiker. Man ger stora summor till byggande av dessa lådbutiker med motiveringen att de skall skapa jobb. Men som en kritisk röst säger i artikeln: ”Detaljhandelsprojekt är inte ekonomisk utveckling. Folk har inte mer pengar att spendera för att en ny butik kommer  till stan”. De butiker som får bidrag försvarar sig med att de blir en tillgång för staden och jämför sig med en park eller ett bibliotek eller t o m ett museum eftersom man har byggt små landskap med uppstoppade djur i butiken. Det slutar inte med detta. Genom att en del av marken butikerna står på ägs av kommunen eller staden så slipper man fastighetsskatt. Det är annars där som det offentliga hade räknat med att få tillbaka pengarna. Läs artikeln här.

Ett annat argument som vi är mer vana vid i Sverige är att butikerna skall locka turister. Det är ett argument som numer gäller alla arenor som byggs. Idén är att besökarna skall spendera pengar i staden som skall ge företag inkomster och kunna anställa personal (som betalar kommunalskatt). Bland de första att lansera denna logik var staden Göteborg som äger Liseberg och Ullevi i det s.k. evenemangsstråket. Vad man sällan talar om är hur mycket skattebetalarna skickar in. Ullevi hade aldrig räknat på sin ”självtäckningsgrad” innan man gjorde det på en direkt fråga. Endast 30% av kostnaderna täcker man själv. Resten står skattebetalarna för.

Detta om arenor. Går staten in och konkurrerar med enskilda detaljhandelsföretag i Sverige? Nja – inte direkt. Men Sveriges största fastighetsbolag, Vasakronan, som ägs av Första, Andra, Tredje och Fjärde AP-fonden, äger Triangelns köpcentrum i Malmö. Triangeln byggs nu ut av NCC och trolig köpare kan bli dessa AP-fonder. NCC har hållit på ett tag men inte kommit i mål ännu.

Om en kommun driver en restaurang i konkurrens med privata aktörer brukar det leda till protester. Jag kan inte påminna mig att någon anfört liknande argument mot Vasakronan.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s